Kornútky z kysnutého cesta
Na prípravu budeme potrebovať:
1/2 šálky mlieka,
1/2 šálky vody,
5 PL oleja,
1/4 šálky kr. cukru,
1 vajíčko,
1 a 1/2 ČL soli,
2 a 1/4 ČL sušeného droždia,
3-4 šálky chlebovej múky.
vajíčko na potretie,
semiačka na posypanie (ľanové semienka, mak, tekvicové semiačka,...)
POSTUP:
V miske si zmiešame mlieko a vodu. Dáme mierne zahriať (nesmie byť horúce) na oheň. Pridáme 2 PL oleja, cukor a soľ. Premiešame vareškou.
Pridáme rozšľahané vajíčko a 2 šálky múky. Vymiešame do hladka.
Pridáme sušené droždie a znova poriadne premiešame.
Necháme 10 minút postáť odkryté. Pridáme zvyšnú múku a znova poriadne prepracujeme, až kým nedostaneme hladkú hmotu. Pridáme 1 Pl oleja a znova premiesime. Keď máme cesto poriadne premiesené a dostali sme peknú guľku, z každej strany ju natrieme zvyšným olejom. Cesto zakryjeme fóliou a necháme odpočívať aspoň jednu hodinu, aby nakyslo.
Pripravíme si kužele z tvrdého papiera.
Obalíme ich alobalom tak, aby nebolo vidno papier zo žiadnej strany.
Vykysnuté cesto si znova prepracujeme a rozdelíme si ho na 8 kúskov.
Rozdelené cesto si necháme 5 minút postáť a následne každý kúsok si vytvarujeme do "špagáta".
Cesto si zrolujeme na pripravené alobalové kornútky.
Ukladáme ich na papierom vystlaný plech na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami alebo makom.
Necháme postáť minimálne pol hodinu, aby nám na plechu kornútky ešte nakysli.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 20-22 minút, až kým nechytia zlatistú farbu. (pečieme podľa veľkosti kornútkov).
Upečené vyberieme a necháme vychladnúť. Odstránime alobalový kornútok a naplníme si ich podľa svojej chute.
Dobrú chuť!