10 najlepších receptov na vianočné úliky (osie hniezda), ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole
Vianočné úliky alebo "osie hniezda" nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. Zozbierali sme pre vás tie najlepšie recepty, z ktorých si určite vyberiete. Nájdete tu všetko na jednom mieste a nemusíte strácať čas dlhým hľadaním vhodných receptov.
1.
Indiánky v čoko poleve
Už ste robili niekedy tento dezert? Vyzerá to, že to zvládne iba skúsená pekárka, ale musím vám povedať, že je to veľmi jednoduché. Hlavným krokom je dobre vyšľahať bielky s cukrom a vitacit a potom to už ide ako po masle.
Budeme potrebovať: 6 ks bielkov, 200 g krupicového cukru, 1 bal. jahodový vitacit,
Na polevu: 200 g čokolády na varenie, 80 g stuženého tuku.
Postup: Bielky, krupicový cukor a vitacit šľaháme asi 15 - 20 minút vo vodnom kúpeli, ktorý hrejeme na miernom ohni, aby sa nám bielky neuvarili. Vzniknutú hmotu naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a nastriekame na piškóty. Necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Potom indiánky namáčame do čokoládovej polevy. Tú pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie so stuženým tukom.
Zdroj: NejRecept.cz
2.
Nepečené včelie úliky poliate čokoládou
Fantázia! Nepečené, chutné a pekne to vyzerá. Je to síce piplačka, ale o to viac ma teší, keď každému doma chutia.
Budeme potrebovať: 200 g detské piškóty, 100 g práškový cukor, 100 g maslo, 2 lyžičky kakao, 1 bal. vanilkový cukor, 4 PL rum, 4 PL mlieko,
Krém: 80 g maslo, 50 g práškový cukor, 1 ks žĺtok, 4 lyžičky rum, 35 ks guľaté piškóty.
Postup: Piškóty rozdrvíme valčekom na cesto alebo pomocou kuchynského mixéra na jemný prášok. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Maslo, cukor, žĺtok a rum vymiešame na hladký krém. Z pripraveného cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré dávame do formičky, urobíme druhou stranou varešky dierku, do ktorej dáme krém a priklopíme piškótou. Necháme deň alebo dva dni odležať, aby piškóta zmäkla a môžeme ich podávať. Celý úľ môžete poliať čokoládou.
Zdroj: NejRecept.cz
3.
Kokosovo-orechové maškrtenie - delobuchy
Spojenie tých najlepších chutí! Síce veľa cukru, ale množstvo môžete upraviť podľa seba.
Budeme potrebovať: Linecké pečivo: 250 g hera / Palmarin, 400 g hladká múka, 100 g práškový cukor, 3 ks žĺtky, 1 bal. zlatý klas / vanilkový puding, 1 bal. vanilkový cukor,
1. vrstva: 300 g mleté vlašské orechy, 270 g práškový cukor, 120 g maslo, 3 lyžice rum, 40 g kakao,
2. vrstva: 500 g práškový cukor, 150 g kokos, 6 lyžíc rum, 100 g maslo,
Na poliatie: čokoláda
Postup: Múku preosejeme cez jemné sito minimálne 2x, pridáme stuhnutú Heru alebo Palmarin (nastrúhame), žĺtky, cukor, zlatý klas alebo vanilkový puding, vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do alobalu alebo potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2-3 hodiny. Potom cesto rozvaľkáme na 3-4 mm a vykrajujeme kolieska s rozmerom aké máme včelie úliky alebo môžete použiť odmerku od kávy alebo mini naberačku. V originálnom recepte sa používala odmerka od kávy - v konečnom dôsledku to vyzeralo ako mini bombička, ktorá bola guľatá a nie špicatá, ale ja som ju doma nemala, tak som použila včelie úliky. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Všetky suroviny na 1. vrstvu a všetky suroviny na 2. vrstvu dôkladne spracujeme, aby sme vytvorili jednotné hmoty, ktoré budeme plniť do formičiek. Pripravíme si formičku alebo odmerku a začneme vrstviť. Najskôr biele, potom tmavé a nakoniec to prilepíme lineckým kolieskom. Aby sa hneď prvá vrstva nenalepila na formičku, obalila som ju ešte v práškovom cukre. Ale len zľahka, pretože v recepte je toho cukru veľa. Odložíme do chladničky a potom obalíme v rozpustenej čokoláde. Sú sladké, nabudúce určite práškového cukru uberiem, ale sú fantastické!
Zdroj: NejRecept.cz
4.
Vianočné stromčeky
Vianočné stromceky som si poskladali z viacerych receptov. Ako základňu pod stromček som použila kakaové linecké kolieska (priemer 5cm), môžem si ich urobiť podľa akéhokoľvek svojho receptu na linecké cesto.
Celý recept nájdete tu - Vánoční stromky
Zdroj: NejRecept.cz
5.
Orechové včelie úliky
Vynikajúca sladká dobrôtka. Orechové včelie úliky s lieskovým orieškom vo vnútri.
Budeme potrebovať: 200 g mleté vlašské orechy, 60 g sušienky, 100 g tmavá čokoláda, 125 g práškový cukor, 2 lyžice likér, 200 g maslo, celé lieskové oriešky, okrúhle detské piškóty, vanilková esencia
Postup: Mleté vlašské orechy, cukor, na jemný prášok rozmixované sušienky, likér a vanilkovú esenciu dôkladne premiešame. Postupne prilievame rozpustené maslo s čokoládou a z hmoty vytvarujeme jednu guľôčku. Pokiaľ z hmoty neviete vytvoriť jednu veľkú guľu, pridajte viac rozpusteného masla. Hmotu odložíme na 15 minút do chladničky. Pripravíme si formičky, jemne ich ocukrujeme práškovým cukrom a z hmoty oddeľujeme menšie kúsky, ktoré natlačíme do formičky. Dovnútra vložíme lieskový oriešok a na spodnú časť položíme guľatú piškótu. Opatrne formičku otvoríme a dostaneme krásny včelí úľ, ktorý môžeme namočiť do rozpustenej čokolády.
Zdroj: Coolinarika
Pokračovanie článku na druhej strane