Recept na metrový koláčik našich babičiek

Pridal admin dňa April 25, 2016
Kategória: Recepty

 

Recept našich babičiek. Tradičný metrový koláč, ktorý sa hodí na každú príležitosť. Je výborný aj ku kávičke, len tak. No niekto si ho spája iba s Vianocami alebo iba s Veľkou nocou. U nás doma môže byť aj každý deň, chutí každému.

NA CESTO:

- 4 vajíčka,
- 260 g práškového cukru, 
- 10 lyžíc oleja,
- 8 lyžíc teplej vody, 
- 260 g hladkej múky,
- 1/2 balíčka prášku do pečiva,
- podľa chuti kakao.

KRÉM:

- 1/2 litra mlieka,
- 150 g kr. cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 balíček vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu,
- 250 g masla,
- čokoládová poleva na vrch.


 POSTUP:

1.
Bielka a žĺtka oddelíme. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom za postupného pridávania oleja a teplej vody do peny. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. 

2.
Múku preosejeme cez jemné sitko, zmiešame s práškom do pečiva. 

3.
Do žĺtkovej hmoty vmiešame sneh a pridáme múku. Zľahka premiešame. Polovicu svetlého cesta nalejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy srnčieho chrbta. Do zvyšného cesta pridáme kakao a premiešame. Cesto nalejeme do druhej formy a naraz pečieme pri teplote 180 st. cca pol hodinu. Po upečení cesto z formy vyklopíme a necháme vychladnúť. 




4.
Vychladnuté cesto nakrájame na tenké pásiky.

5.
Z mlieka, cukru, vanilky, zlatého klasu alebo vanilkového pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme mixérom do peny, postupne pridáme puding a vyšľaháme hladký krém. 

6.
Striedavo lepíme kúsky svetlého a tmavého cesta pripraveným krémom. Trocha krému necháme aj na vrch aj na boky. 


7.
Odložíme do chladničky na hodinu a po hodine vrch polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame ostrým nožom, ktorý máčame v horúcej vode. Krájame šikmým rezom, aby sme mali rezy pekné. 

Zdroj: Nejrecept