Recept na metrový koláčik našich babičiek
Recept našich babičiek. Tradičný metrový koláč, ktorý sa hodí na každú príležitosť. Je výborný aj ku kávičke, len tak. No niekto si ho spája iba s Vianocami alebo iba s Veľkou nocou. U nás doma môže byť aj každý deň, chutí každému.
NA CESTO:
- 4 vajíčka,
- 260 g práškového cukru,
- 10 lyžíc oleja,
- 8 lyžíc teplej vody,
- 260 g hladkej múky,
- 1/2 balíčka prášku do pečiva,
- podľa chuti kakao.
KRÉM:
- 1/2 litra mlieka,
- 150 g kr. cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 balíček vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu,
- 250 g masla,
- čokoládová poleva na vrch.
POSTUP:
1.
Bielka a žĺtka oddelíme. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom za postupného pridávania oleja a teplej vody do peny. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu.
2.
Múku preosejeme cez jemné sitko, zmiešame s práškom do pečiva.
3.
Do žĺtkovej hmoty vmiešame sneh a pridáme múku. Zľahka premiešame. Polovicu svetlého cesta nalejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy srnčieho chrbta. Do zvyšného cesta pridáme kakao a premiešame. Cesto nalejeme do druhej formy a naraz pečieme pri teplote 180 st. cca pol hodinu. Po upečení cesto z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.
4.
Vychladnuté cesto nakrájame na tenké pásiky.
5.
Z mlieka, cukru, vanilky, zlatého klasu alebo vanilkového pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme mixérom do peny, postupne pridáme puding a vyšľaháme hladký krém.
6.
Striedavo lepíme kúsky svetlého a tmavého cesta pripraveným krémom. Trocha krému necháme aj na vrch aj na boky.
7.
Odložíme do chladničky na hodinu a po hodine vrch polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame ostrým nožom, ktorý máčame v horúcej vode. Krájame šikmým rezom, aby sme mali rezy pekné.
Zdroj: Nejrecept