Višňové kocky s vanilkovým krémom
Na prípravu cesta (2x) budeme potrebovať:
3 bielka,
70 g kr. cukru,
1/2 balíčka vanilkového cukru,
kôra z polovice citróna,
30 ml oleja,
20 ml vody,
60 g polohrubej múky,
20 g gustina,
1 ČL prášku do pečiva.
Na prípravu vanilkovej plnky budeme potrebovať:
700 ml mlieka,
100 g kr. cukru,
6 žĺtkov,
2 balíčky vanilkového pudingu,
2 balíčky vanilkového cukru,
1 PL gustinu,
150 g bielej čokolády,
150 g masla,
1 PL kyslej smotany.
Na prípravu višnovej plnky budeme potrebovať:
250 g odkôstkovaných višní,
500 ml višňovej šťavy,
5 PL kr. cukru,
1 balíček višňového pudingu,
1 PL gustinu,
1 PL palmarinu alebo masla.
Ďalej budeme potrebovať:
šľahačku,
nastrúhaná biela čokoláda.
POSTUP:
Najskôr si uvaríme vanilkový krém. 550 ml mlieka vylejeme do hrnca a dáme na stredne silný oheň. V druhej miske si zmiešame cukor a žĺtka. Poriadne metličkou šľaháme, postupne pridáme k cukru a žĺtkam zvyšné mlieko, vanilkový cukor, vanilkový puding a gustin. Dobre miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Keď už mlieko na ohni vrie, približne 5 PL pridáme do žĺtkovej masy a rýchlo šľaháme. Zvyšné mlieko odstavíme z ohňa a veľmi opatrne doň nalejeme žĺtkovú hmotu. Nezabúdame stále miešať. Keď sme obe hmoty spojili, vrátime späť na oheň a nepretržite miešame, dokým sa nám neuvarí hustý krém. Keď nám krém zhustol, odstavíme a necháme vychladnúť. Do ešte mierne teplej hmoty pridáme bielu čokoládu a 50 g masla, necháme rozpustiť a odložíme bokom, aby nám krém poriadne vychladol.
Pripravíme si cesto. Z bielok, kr. a vanilkového cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme postupne citrónovú kôru, olej a vodu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a škrobom. Sypkú zmes pridáme do snehu a jemne zmiešame. Pripravíme si formu na pečenie o veľkosti 22x35 cm, vylejeme cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov, približne 10 minút. Takto si upečieme 2 pláty cesta.
Pripravíme si višňový krém. Višne si pomocou mixéra rozdrvíme, pridáme šťavu, cukor, puding a kukuričný škrob. Poriadne zmiešame a dáme variť na oheň. Za stáleho miešania privedie do varu. Keď vidíme, že hmota nám zhustla, odstavíme a necháme vychladnúť. Do mierne vychladnutého pridáme palmarin alebo maslo a premiešame. Keď sa maslo rozpustí, ešte horúcu višňovú plnku nalejeme na prvý korpus, ktorý sme vložili do vyššej formy.
100 g masla si vyšľaháme pomocou mixéra na krémovú hmotu. Pridáme kyslú smotanu a znova premiešame. Do tejto hmoty si pridáme vychladnutý vanilkový krém a mixérom poriadne vyšľaháme.
Keď nám višňová plnka vychladla, navrstvíme na ňu pripravený vyšľahaný vanilkový krém a pekne uhladíme. Na vanilkový krém položíme druhý plát cesta. Na vrch navrstvíme vyšľahanú šľahačku a posypeme nastrúhanou bielou čokoládou.
Necháme v chladničke postáť minimálne hodinu. Po vychladení koláčika môžeme podávať.
Dobrú chuť!