Sviatočný zemiakový šalát trochu inak
Pripravte si túto sviatočnú šalátovú roládu na Vianoce.
Budeme potrebovať:
200 g - mrkva
200 g - mrazený hrášok
350 g - zemiaky
1 ks - stredne veľké jablko + citrónová šťava
250 ml - voda - vývar zo zemiakov, hrášku a mrkvy, soľ, čierne korenie
20 g - želatína
6 lyžíc - majonéza
3 lyžice - kyslá smetana
6 ks - vajcia
korenie, petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1.
Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame ich na malé kocky, ktoré vo veľkom hrnci zmiešame s rozmrazeným hráškom a túto zmes zalejeme studenou vodou.
2.
Pridáme soľ, čierne korenie a uvaríme do mäkka.
3.
Jablko očistíme a nakrájame na malé kocky, ktoré zalejeme lyžicou citrónovej šťavy, aby nezhnedli.
4.
Vajíčka uvaríme na tvrdo, očistíme ich a necháme úplne vychladnúť.
5.
Uvarenú zeleninu scedíme, ale vodu nevylievame. 250 ml vody z uvarených zemiakov, mrkvy a hrášku odoberieme a nasypeme do nej želatínu. Ak používate plátky, namočte plátky. Necháme želatínu napučať a následne vývar ohrejeme a želatínu rozpustíme. Do tejto želatínovej vody pridáme zemiaky, hrášok, mrkvu, nakrájané jablko, pridáme majonézu a kyslú smotanu a všetko dôkladne premiešame.
6.
Pripravíme si formu (28 x 13 cm, hĺbka 6 cm), ktorú vyložíme potravinárskou fóliou a navrstvíme tenkú vrstvu šalátu. Do stredu po celej dĺžke poukladáme uvarené vajíčka a navrstvíme zvyšný šalát. Vrch pekne uhladíme a odložíme do chladničky stuhnúť (najlepšie je nechať šalát odpočívať celú noc, aby sa chute dôkladne prepojili a hmota dobre stuhla).
7.
Po stuhnutí šalát opatrne vyberieme, potravinársku fóliu opatrne stiahneme a môžeme podávať ozdobené petržlenovou vňaťou. Krájame ostrým nožom, ktorý môžeme namočiť do teplej vody.
Zdroj: Coolinarika