Sviatočný zemiakový šalát trochu inak

Pridal admin dňa December 19, 2015

 

Pripravte si túto sviatočnú šalátovú roládu na Vianoce.

Budeme potrebovať:

200 g - mrkva
200 g - mrazený hrášok
350 g - zemiaky
1 ks - stredne veľké jablko + citrónová šťava
250 ml - voda - vývar zo zemiakov, hrášku a mrkvy, soľ, čierne korenie
20 g - želatína
6 lyžíc - majonéza
3 lyžice - kyslá smetana
6 ks - vajcia
korenie, petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

1.

Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame ich na malé kocky, ktoré vo veľkom hrnci zmiešame s rozmrazeným hráškom a túto zmes zalejeme studenou vodou.

2.

Pridáme soľ, čierne korenie a uvaríme do mäkka.

3.

Jablko očistíme a nakrájame na malé kocky, ktoré zalejeme lyžicou citrónovej šťavy, aby nezhnedli.

4.

Vajíčka uvaríme na tvrdo, očistíme ich a necháme úplne vychladnúť.

5.

Uvarenú zeleninu scedíme, ale vodu nevylievame. 250 ml vody z uvarených zemiakov, mrkvy a hrášku odoberieme a nasypeme do nej želatínu. Ak používate plátky, namočte plátky. Necháme želatínu napučať a následne vývar ohrejeme a želatínu rozpustíme. Do tejto želatínovej vody pridáme zemiaky, hrášok, mrkvu, nakrájané jablko, pridáme majonézu a kyslú smotanu a všetko dôkladne premiešame.

6.

Pripravíme si formu (28 x 13 cm, hĺbka 6 cm), ktorú vyložíme potravinárskou fóliou a navrstvíme tenkú vrstvu šalátu. Do stredu po celej dĺžke poukladáme uvarené vajíčka a navrstvíme zvyšný šalát. Vrch pekne uhladíme a odložíme do chladničky stuhnúť (najlepšie je nechať šalát odpočívať celú noc, aby sa chute dôkladne prepojili a hmota dobre stuhla).

7.

Po stuhnutí šalát opatrne vyberieme, potravinársku fóliu opatrne stiahneme a môžeme podávať ozdobené petržlenovou vňaťou. Krájame ostrým nožom, ktorý môžeme namočiť do teplej vody.

Zdroj: Coolinarika