Lahodné krémové kocky preliate čokoládovou polevou
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
5 vajíčok,
250 g kr. cukru,
200 g polohrubej múky,
2 PL kakaa,
50 ml teplej vody,
1/2 ČL prášku do pečiva.
Na prípravu krému budeme potrebovať:
1 l plnotučného mlieka,
180 g hladkej múky,
6 žĺtkov,
150 g pr. cukru,
1 maslo alebo palmarin.
Na prípravu bielkovej peny budeme potrebovať:
300 g kr. cukru,
6 bielkov.
POSTUP:
Bielka od žĺtkov si oddelíme. Žĺtka s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridáme kakao a premiešame. Keď sme dostali krásnu krémovú kakaovú penu, vmiešame do nej vyšľahané bielka.
Hmotu vylejeme do vopred tukom vymasteného a múkou vysypaného plechu (prípadne vystlaného papierom na pečenie) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.
Z 1 litra mlieka si oddelíme 300 ml a zvyšok dáme do hrnca a varíme. Žĺtka si vyšľaháme do peny, pridáme k ním 300 ml mlieka a múku. Poriadne premiešame a takto pripravenú hmotu vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, až pokiaľ krém nezhustne. Keď máme hustý krém, odstavíme ho a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom si medzitým vymiešame do peny. Do vyšľahaného masla si postupne pridávame vychladnutý krém a poriadne mixérom vymiešame.
Vychladnutý krém si navrstvíme na upečený a vychladnutý korpus.
Bielka si vyšľaháme do peny a postupne k nej pridávame cukor. Keď dostaneme krásnu nadýchanú penu, presunieme ju do hrnca a nad parou varíme za stáleho miešania cca 6-7 minút, až pokiaľ si nevšimneme, že cukor je rozpustený a hmota sa celá zamotáva.
Nalejeme na plnku a necháme vychladnúť.
Vrch polejeme rozpustenou čokoládou.
Dobrú chuť!