Famózny karamelový krém s vanilkou pripravený raz-dva-tri. Naplníte ním koláče, torty a iné dezerty.
Existuje množstvo receptov na karamelový krém. Niekedy, ak sa ponáhľate a nemáte čas, viete pripraviť karamelový krém iba vyšľahaním masla a karamelového kondenzovaného mllieka. Ak však máte trochu času, viete pripraviť naozaj delikátny krém, ktorému ťažko odolať aj hneď po vyšľahaní. Odporúčame použiť struk vanilky, ak ho doma nemáte, môžete siahnuť aj po vanilkovej esencii alebo po balíčku vanilkového cukru.
Budeme potrebovať:
- 200 ml mlieka,
- lyžica kr. cukru,
- vanilkový lusk,
- 3 lyžice hladkej múky,
- konzerva karamelového kondenzovaného mlieka,
- 200 g masla.
Postup:
1.
Vanilkový lusk prekrojíme na polovicu a vyberieme celé vnútro. Túto vanilkovú dreň aj celý lusk vložíme do hrnca s mliekom a odložíme do chladničky na niekoľko hodín (najlepšie na celú noc), aby vanilka prevoňala celé mlieko.
2.
Mlieko z chladničky vyberieme, vyberieme lusk (ten už nebudeme potrebovať) a pridáme cukor a hladkú múku. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme mierne vychladnúť.
3.
Maslo vyšľaháme do peny, postupne striedavo pridávame karamelové salko a uvarenú kašu. Vyšľaháme hladký krém, ktorý môžeme použiť na rôzne dezerty. Napríklad do parížskych rožkov, veterníkov, rolád alebo do rôznych rezov a koláčov.