Chutný špenátový koláč s riccotou v tvare slnečnice
Rada pečieš a skúšaš nové recepty?
Napíš nám na admin@napadynavody.sk. Ponúkame výhodnú spoluprácu.
Ak chcete očariť návštevu niečím zaujímavým, tak vyskúšajte tento koláč so špenátom a riccotou. Pozrite si fotopostup s receptom. Koláč vyzerá skvelo a určite upúta pozornosť tým ako vyzerá a chutí.
Budeme potrebovať ingrediencie na cesto a na plnku.
Cesto si pripravíme z:
- 500 gramov hladkej múky
- 90 ml extra panenského olivového oleja
- 200 ml teplého suchého bieleho vína
- 2 čajové lyžičky soli
Na plnku budeme potrebovať:
- 350 gramov špenátu. Doporučujeme čerstvý.
- 350 gramov syru riccota
- 1 celé vajíčko
- 100 gramov strúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie a strúhanku
- kto chce, môže pridať aj strúčik cesnaku
Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky ingrediencie, kým nám nevznikne cesto. Zakryjeme cesto fóliou a pripravíme si plnku. Ak použijete čerstvý špenát, tak si ho nakrájajte na menšie kúsky. Podusíme si ho aspoň 5-10 minút. Pridáme do špenátu syr ricotta, vajíčko, parmezán, soľ a čierne korenie. Predhrejeme si rúru na teplotu 180 stupňov.
Z cesta si vyvaľkáme dva kruhy o priemere cca 30cm. Na jeden si položíme plnku podľa obrázka.
Prekryjeme to druhým cestom.
Cesto si orežeme do kruhu a konce potlačíme vidličkou. Na stred si položíme väčšiu šálku a vonkajšiu časť si nakrájame na šírku cca 3cm.
Vykrojené časti si mierne vytočíme do špirály.
Takto by mal vyzerať koláč pred pečením.
A takto po upečení. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.