10 najlepších receptov na vianočné úliky (osie hniezda), ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole

Pridal admin dňa November 23, 2016

 

Vianočné úliky alebo "osie hniezda" nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. Zozbierali sme pre vás tie najlepšie recepty, z ktorých si určite vyberiete. Nájdete tu všetko na jednom mieste a nemusíte strácať čas dlhým hľadaním vhodných receptov.



6.
Malí piškótoví indiáni

Ľahučký bielkový sneh a tenká vrstva čokolády. Mňamka!

Budeme potrebovať: 1 menší balíček piškót, 200 g krupicového cukru, 3 ks bielky,
Na polevu: 100 g čokolády na varenie, 2 lyžice masti

Postup: Vo vodnom kúpeli ohrejeme za stáleho miešania bielky na takú teplotu, že v nej udržíme prst. Potom bielky vyberieme z kúpeľa a začneme šľahať. Potom postupne pridávame cukor a šľaháme do tuhej peny. Piškóty si rozložíme na rovnú podložku a na každú nastriekame zdobičkou s rovným okrajom oblúčiky (menšie kôpky). Dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Potom rozohrejeme vo vodnom kúpeli čokoládu s masťou. Indiánky namáčame do čokoládovej polevy a dáme opäť stuhnúť do chladničky.


Zdroj: NejRecept.cz

7.
Kokosovo-orechové úliky

Síce trochu náročnejší dezert, ale o to chutnejší. Oplatí sa vyskúšať. Mňam!

Budeme potrebovať: Cesto: 400 g hladká múka, 200 g maslo, 150 g práškový cukor, 1-2 ks vajcia, 1/2 bal. prášok do pečiva, 1 bal. vanilkový cukor,
Plnka: 3 ks vajcia, 3 lyžice kakao, 100 g práškový cukor, 50 g maslo (môžeme aj viac - podľa chuti), Kokosovo-orechové kôpky: 270 g práškový cukor, 5 ks bielky, 170 g mleté vlašské orechy, 130 g kokos,
Ďalej budeme potrebovať: tuk na vymastenie, múka na vysypanie, marmeláda na potretie, čokoláda

Postup: Cesto: Všetky suroviny na cesto dôkladne vymiešame a pripravené cesto odložíme do chladničky na pol hodinu. Potom cesto vyberieme, na pracovnej doske rozvaľkáme a pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska. Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata.
Plnka: Vajíčka s cukrom a kakaom vyšľaháme nad parou do peny a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame mixérom do peny a pridáme rozšľahané vajíčka.
Kôpky: Práškový cukor spolu s bielkami vyšľaháme nad parou na tuhú penu a do ešte teplej peny pridáme orechy a kokos. Pripravíme si plech na pečenie, vymažeme ho tukom a vysypeme hrubou múkou. Pomocou lyžice vrstvíme na plech kôpky (veľkosť odhadujeme podľa toho, aké kolieska sme vykrajovali z cesta). Pečieme pri teplote 110 stupňov do zlata - sušíme. Upečené kolieska potierame marmeládou, navrstvíme tenkú vrstvu plnky a položíme kokosovo-orechovú kôpku a namáčame v čokoláde. Dobrú chuť!


Zdroj: NejRecept.cz

8.
Nepečené Vianočné pečivo

Jednoduché a rýchle jednohubky, vhodné na Vianoce. Ja som si doma urobila o niečo skôr Vianoce a na skúšku som urobila tieto nepečené úliky plnené višňami a lahodným maslovým krémom. Sú fantastické

Budeme potrebovať: 30 ks guľaté piškóty, 30 ks kompótové višne, strúhaný kokos,
Cesto: 300 g drvené tmavé sušienky, 200 g práškový cukor, 4 lyžice marhuľový džem, 4 lyžice rum, 4 lyžice kakao, mlieko,
Krém: 150 g maslo, 150 g práškový cukor, 1 bal. vanilkový cukor, šťava z 1 citróna.

Postup: Najskôr si pripravíme krém. Maslo s práškovým a vanilkovým cukrom si vyšľaháme do peny a postupne pridávame šťavu z citróna. Vyšľahaný krém si odložíme do chladničky. Rozdrvené sušienky si zmiešame s práškovým cukrom a kakaom. Postupne pridávame zohriaty džem a nakoniec aj rum podľa chuti. Postupne si prilievame trošku mlieka a spracujeme cesto, z ktorého sa dajú tvarovať guličky. Odložíme do chladničky na pol hodinu. Pripravíme si formičky, ktoré vysypeme práškovým cukrom a pripraveným cestom ich plníme. Do stredu urobíme dierku a naplníme ich krémom, do ktorého vložíme višňu. Ukladáme ich na okrúhle piškóty. Posypeme kokosom alebo namočíme v čokoláde. Dobrú chuť!


Zdroj: NejRecept.cz

9.
Orechové úliky

Orechová sezóna je už v plnom prúde, preto si vyskúšajte pripraviť túto nepečenú dobrotu. Orieškové úliky s likérom alebo marmeládou.

Celý recept nájdete tu - Orechové úliky


Zdroj: NejRecept.cz

10.
Orechové úliky bez múky a bez pečenia

Vynikajúce orechové úliky bez múky a bez pečenia! Mňam!

Budeme potrebovať: 400 g tmavých sušienok, 170 g mleté vlašské orechy, 150 g práškový cukor, 2 ks bielky, 2 lyžice kakao, 120 g maslo, rum, mlieko podľa potreby
Plnka: 2 ks žĺtky, 100 g maslo, 100 g práškový cukor,

Postup: Všetky sypké suroviny na úliky si zmiešame v miske a zamiešame lyžicou. Pridáme rozdrvené sušienky a bielky, ktoré sme trochu vidličkou spenili. Následne pridáme maslo, rum a dôkladne rukou premiešame. Pokiaľ je nutné pridať mlieko, aby sme mali tvarovacú zmes, pridáme. Pripravíme si náplň. Žĺtky si vymiešame s cukrom do peny nad parou a necháme vychladnúť. Maslo si mixérom vyšľaháme do peny a pridáme žĺtkovú hmotu. Formičky na úliky si pocukrujeme práškovým cukrom a plníme. Do stredu urobíme dierku, navrstvíme plnku a pekne uhladíme. Môžeme ich dozdobiť čokoládou alebo podávať len tak. Dobrú chuť!


Zdroj: NejRecept.cz

Späť12Next