Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta
Naozaj veľmi rýchly štedrák, na ktorom si pochutnáte.
Budeme potrebovať:
1 bal. - lístkové cesto
200 g - lekvár
1 ks - vajce na potretie
1 lyžica - kr. cukor na posypanie
Orechová plnka:
100 g - mleté vlašské orechy
50 ml - mlieko
1 lyžica - kr. cukor
1 bal. - vanilkový cukor
Tvarohová plnka:
200 g - tvaroh
1 lyžica - kr. cukor
1 bal. - vanilkový cukor
citrónová kôra
Maková plnka:
150 g - mletý mak
100 ml - mlieko
1 lyžica - kr. cukor
1/2 lyžičky - škorice
Postup:
1.
Najprv pripravíme plnky
Orechová plnka:
Orechy zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kr. a vanilkový cukor. Premiešame a plnka je hotová.
Tvarohová plnka:
Tvaroh vymiešame s vanilkovým a kr. cukrom a ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou.
Maková plnka:
Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kr. cukor a pridáme škoricu. Premiešame.
2.
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, potrieme ho lekvárom a môžeme vrstviť. Začíname orechovou plnkou. Navrstvíme asi 8-10 cm od kraja. Preložíme ho smerom do stredu a na vrch navrstvíme tvarohovú náplň. Znovu pretočíme smerom do stredu. Dávame pozor, aby sme neroztrhli cesto a nakoniec navrstvíme makovú plnku. Teraz pretočíme iba kraj cesta tak, aby sme zakryli makovú plnku. Cesto, ktoré prečnieva vložíme pod závin. Tak nám plnka nevytečie a ani cesto nepopraská.
3.
Závin preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ostrým nožom urobíme zárezy po celom závine a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Najprv pečieme pri teplote 200 stupňov cca 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopekáme 10-15 minút, ale každá rúra je iná, preto to sledujeme. Tesne pred koncom vrch potrieme ešte raz vajíčkom a posypeme kr. cukrom, aby závin získal krásny lesk.
Zdroj: NejRecept.cz