Najlepší kečup z paradajok zo záhradky
Paradajky už čoskoro nájdete aj vo svojej záhrade, preto si nechajte rezervu aj na prípravu domáceho kečupu. Paradajka patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu, ktorú pestujeme v záhrade a často sa stáva, že neodhadneme počet sadeničiek a v záhrade máme krásne červené plody, ktoré nemá kto konzumovať. Určite vyskúšajte tento osvedčený recept od našej fanúšičky, ktorá sa rada podelila o svoju každoročnú "zaváraninovú" klasiku.
Potrebujeme:
2 kg paradajky,
1/2 kg červená paprika,
1/2 kg jablko,
1/2 kg červená cibuľa,
200 g kr. cukor,
150 ml ocot,
2 ks feferónka,
2-3 strúčiky cesnak,
2 PL vegeta,
2 ks bobkový list,
2 ks klinček,
1/2 lyžičky korenie,
1/2 lyžičky nové korenie,
1/4 lyžičky mletá škorica,
podľa chuti muškátový oriešok,
1/2 lyžičky kari korenia.
Postup:
1.
Červenú papriku umyjeme. Jablko iba umyjeme a použijeme ho aj so šupkou.
2.
Umytú zeleninu a ovocie nakrájame na menšie kúsky a v mixéri rozmixujeme na kašu. Kašu prepasírujeme a dáme do veľkého hrnca.
3.
Varíme cca 2 hodiny na miernom ohni a potom prepasírujeme ešte raz cez jemné sito. Znovu dáme na mierny oheň a varíme, kým sa prebytočná voda z hmoty neodparí.
4.
Keď máme hmotu takú hustú ako ju chceme mať, odstavíme, naplníme poháre a dáme ich pod deku.