Bavorské šišky jemné ako pavučinka
Báječné šišky, ktoré sú jemné ako pavučinka. Mňam!
Budeme potrebovať:
Cesto:
50 g - práškový cukor
50 g - mäkké maslo
3 ks - žĺtka
500 g - hladká múky
30 g - droždie
1/4 l - mlieko
2 lyžice - rum
štipka - soľ
štipka - nastrúhaná citrónová kôra
Na ozdobu:
1 kelímok - lekvár
250 g - tvaroh
1 ks - vanilkový cukor
100 ml - 33% smotana
práškový cukor na posypanie
Postup:
1.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžicu múky, zľahka premiešame a necháme vzísť kvások. Medzitým si vyšľaháme žĺtka s maslom. K vyšľahanej zmesi pridáme ostatné suroviny a kvások a spravíme cesto, ktoré necháme cca hodinu kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Vykrojíme kolieska a necháme ešte 10 minút kysnúť.
3.
Do každého kolieska urobíme prstom jamku. Na hlbšej panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja a kolieska vkladáme jamkou nadol.
4.
Smažíme z oboch strán a vyberieme na papierovú utierku. Po vychladnutí potrieme lekvárom a tvarohom zmiešaným s ušľahanou šľahačkou a cukrom. Pocukrujeme a podávame. Z tejto dávky je cca 60 malých šišiek.
Zdroj: NejRecept.cz