Výborná cuketová pomazánka, ktorá vám vydrží celú zimu
Ak máte veľa cukiet, pripravte si do zásoby chutné nátierky na zimu. Cuketovú zmes môžete použiť na hrianky, ako omáčku k mäsu alebo dokonca aj ako dip k lupienkom.
Budeme potrebovať:
1 kg - žltá cuketa
150 g - cibuľa
100 g - kečup
2 lyžice - rastlinný olej
1 lyžica - ocot
1 lyžička - soľ
1 lyžička - kr. cukor
podľa chuti cesnak
Postup:
1.
Cuketu umyjeme a osušíme. Používajte mladú cuketu, ktorá nemá vo vnútri veľké jadierka.
2.
Cuketu nakrájame na malé kocky, ktoré dáme do hrnca a varíme, kým sa cuketa nerozvarí. Ak nemáte veľa času, môžete cuketu rozomlieť na mäsovom mlynčeku.
3.
Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Pridáme k rozvarenej cukete, osolíme, pridáme cukor a okoreníme podľa chuti.
4.
Pridáme olej, kečup a na malom ohni ešte dusíme cca 2-3 hodiny. Občas premiešame, aby sa cuketa nepripálila. Doba dusenia záleží od cukety, podľa toho, koľko vody pustí, preto varte cuketu do požadovanej hustoty nátierky.
5.
Pridáme ocot a dusíme ďalších 10 minút. Potom nátierku odstavíme, naplníme do pohárov a poriadne uzatvoríme.
6.
Otočíme hore nohami, zakryjeme dekou a necháme vychladnúť. Skladujeme v tmavej, chladnej komore. Dobrú chuť!
Zdroj: Povar