Žobrácke langoše - najlacnejší a najlepší recept
Aj vy milujete langoše? Zo stánku sú tie najlepšie! Na vrch cesnak, kečup, tatárska omáčka a ešte nastrúhaný tvrdý syr. Každá gazdinka má na langoše iný recept, ale verte, že tento je ten najlepší a zároveň aj ten najlacnejší. Nebudete potrebovať žiadne mlieko, žiadny cukor na kvások, postačí voda, droždie, trocha soli a to je všetko. Tak pusťme sa do prípravy tých najlepších langošov.
Na prípravu budeme potrebovať:
1 kg hladkej múky,
10 g sušeného droždia (môžete použiť aj čerstvé, cca 25 g),
štipka soli,
500 ml teplej vody,
olej na vyprážanie,
cesnak na potretie,
kečup a tatárska omáčka na ochutenie,
tvrdý nastrúhaný syr na ochutenie.
POSTUP:
1.
Múku preosejeme do veľkej misky, do stredu urobíme dierku, nasypeme sušené droždie alebo rozmrvíme čerstvé, pridáme soľ a pomaly prilievame teplú vodu. Mixérom s hnetiacimi hákmi vypracujeme hladké cesto. Cesto je správne vymiesené vtedy, keď sa nelepí na steny misky.
2.
Cesto zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
3.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a nakrájame ho na rovnaké kúsky, ktoré necháme kysnúť ešte cca 15 minút.
4.
Olej poriadne rozohrejeme v hlbokej panvici a z guličky cesta rukami vypracujeme langoš (cesto nevaľkáme, pracujeme rukami!). Smažíme z oboch strán do zlata. Oleja musí byť dostatok, aby langoš plával.
5.
Do pohára nalejeme 500 ml prevarenej vody, pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
6.
Langoš vyberieme z oleja a hneď ho potierame cesnakovou vodou a môžete ešte osoliť, podľa chuti. Môžete ho potrieť kečupom, tatárskou omáčkou, kyslou smotanou a posypať syrom. Každému čo chutí :)
Za recept ďakujeme Akeber :)
Zdroj: Recepty Akeber