Zdravé domáce cukríky plné vitamínov

Pridal admin dňa October 21, 2014
Kategória: Tipy a triky

 

Väčšina rodičov je veľmi zaneprázdnená v dnešnom uponáhľanom svete, preto hľadajú rôzne alternatívy v oblasti gastronómie, ako sebe uľahčiť prípravu a deťom dať jesť také jedlo, ktoré je chutné a hlavne zdravé! Deti nemajú veľmi radi čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré je plné vitamínov, minerálov a iných živín, preto treba pre nich vymyslieť niečo nové a zaujímavé. Kreatívne gumené, resp. želatínové cukríky sú tá správna voľba. Želatína je zdrojom kolagénu v potravinách, pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie a podporuje zdravie kože, vlasov, nechtov. Keď pripravíte deťom takto spracovanú variantu ovocia a zeleninu, môžete si byť istí, že budú chcieť tento skvelý nápad opakovať.

Na prípravu želatínových cukríkov budeme potrebovať:

-> 1 a 1/2 šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy
-> 4 lyžice želatíny
-> 2-4 lyžice medu (podľa chuti) - do zeleninovej šťavy sa nepridáva
-> 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (podľa chuti aj iné príchute) - do zeleninovej šťavy sa nepridáva
-> 1 lyžica vitamínu C, práškového horčíka, práškových probiotík alebo iné, Vami vybrané vitamíny


POSTUP:

Ovocnú alebo zeleninovú šťavu si nalejeme do menšej panvice. Pridáme želatínu a necháme ju chvíľu napučať. Poriadne premiešame.

Obsah panvice zahrejeme na miernom plameni, ale dbáme na to, aby sa to nevarilo. Zohrievame preto, aby sme dostali hladkú hmotu, ktorá nebude obsahovať žiadne hrudky.

V mede si rozšľaháme extrakt a ostatné prísady - vitamíny, ktoré sme si vybrali (ak však pridávate práškové probiotíka, je nutné, aby ste počkali, kým hmota vychladne - aby nedošlo k umrtveniu dobrých baktérií).

Med s ostatnými surovinami primiešame do hladkej hmoty a takto pripravenú masu nalejeme do formy. Dáme do chladničky na 2-3 hodiny. Stuhnuté vyberieme, nakrájame na kocky a podávame. Dobrú chuť!

* aby ste dostali rôzne farby, použite nasledovné ingrediencie:
-> červená - červená repa, jahody, mrkva, maliny,...
-> oranžová - mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús,...
-> žltá - žltá paprika, žltá repa, hruška, jablko, citrónová šťava (nepoužívajte však ananásovú šťavu - želatína nebude tuhá, pretože ananás obsahuje enzým bromelín)
-> zelená - kel, kiwi, uhorka, zelené jablko, zelené hrozno,...
-> fialová - červená kapusta, černice, čučoriedky, červené hrozno,...

Zdroj: modernparentsmessykids