Závitky s vlašskými orieškami a čokoládou (Fotopostup)
Závitky s vlašskými orieškami a čokoládou zvládne pripraviť každý. Vynikajúce kysnuté cesto. Po upečení vám garantujem, že na stole vydržia maximálne 15 minút.
Budeme potrebovať:
Cesto:
800 g - hladká múka
1 ks - vajíčko
1 ks - žĺtok
60 g - maslo alebo margarín
4 lyžice - kr. cukor
1 lyžička - soľ
Kvások:
1 kocka - droždie
400 ml - biely jogurt
2 lyžičky - kr. cukor
1 lyžica - hladká múka
Plnka:
450 g - rozpustená čokoláda alebo nutella
150 g - mleté oriešky
Ďalej budeme potrebovať:
60 g - rozpustené maslo na potretie
práškový cukor na posypanie
olej na vymastenie plechu
Postup:
1.
Biely jogurt zahrejeme, aby bol vlažný. Do jogurtu rozdrobíme droždie, pridáme 2 čajové lyžičky cukru a posypeme ho jednou lyžicou múky. Necháme vzísť kvások.
2.
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme 4 lyžice kr. cukru, soľ, rozpustené maslo, vajíčko, žĺtok a premiešame. Pridáme kvások a spracujeme guličku, ktorá sa nebude lepiť na steny misky.
3.
V čistej miske ho potrieme olejom a necháme kysnúť zakryté fóliou alebo kuchynskou bavlnenou utierkou na teplom mieste.
4.
Keď cesto narástlo, na pomúčenej pracovnej doske ho spracujeme do obdĺžnika, rozvaľkáme na tenký plát - cca 1 cm hrubý.
5.
Cesto potrieme rozpustenou čokoládou alebo nutellou, posypeme mletými orieškami a nakrájame najprv na prúžky a potom na štvorčeky. Z cesta vyšlo cca 20 štvorčekov.
6.
Pripravíme si plech, ktorý vymastíme olejom a každý štvorček zrolujeme. Uložíme na plech tesne k sebe. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo margarínom a necháme ich chvíľu kysnúť v plechu.
7.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Po upečení plech vyberieme a necháme závitky vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.
Zdroj: Kuvajmo-blogovski