Vynikajúci koláčik "Tri čokoládky"
Na prípravu čokoládovej sušienky budeme potrebovať:
160 g kr. cukru,
100 g polohrubej múky,
100 g masla,
100 g horkej čokolády,
4 vajíčka,
štipka soli,
50 g likéru,
11 g prášku do pečiva,
1 balíček vanilkového cukru.
Na prípravu tmavej čokoládovej peny potrebujeme:
200 g horkej čokolády,
200 g smotany (33%),
50 g likéru,
30 g masla,
8 g želatíny.
Na prípravu mliečnej čokoládovej peny potrebujeme:
200 g mliečnej čokolády,
200 g smotany (33%),
50 g likéru,
30 g masla,
8 g želatíny.
Na prípravu bielej čokoládovej peny potrebujeme:
200 g bielej čokolády,
200 g smotany (33%),
50 g likéru,
30 g masla,
8 g želatíny.
Na prípravu glazúry budeme potrebovať:
100 g bielej čokolády,
50 g masla,
50 g vyšľahanej šľahačky.
POSTUP:
Bielka a žĺtka si rozdelíme.
Maslo a cukor si vyšľaháme do peny.
Pridáme rozpustenú horkú čokoládu a miešame metličkami pomocou mixéra.
Postupne pridávame žĺtka.
Samostatne si vyšľaháme bielka do tuhej peny.
Múku si preosejeme cez sitko, pridáme soľ, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Do toho postupne prilievame čokoládovú hmotu a vyšľahané bielka.
Cesto si vylejeme do vopred vymastenej formy na pečenie (priemer 24 cm) a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 160 stupňov približne 25-30 minút.
Upečený korpus vyberieme a necháme vychladiť.
Kraje si vyrežeme, aby sme mali miesto na najtmavšiu penu.
Na upečený korpus si nalejeme likér a dáme do chladničky, až pokiaľ si nepripravíme tmavú čokoládovú penu.
Želatínu si namočíme do smotany, aby nám napučnela. Toto si môžeme pripraviť naraz, pretože všetky tri peny sa nám skladajú z rovnakýchh surovín, až na čokolády - t. j. namočíme si 24 g želatíny v 150 g smotany.
Vyšľaháme si smotanu so želatínou.
Rozdelíme si celú hmotu na tri častí.
Tmavú čokoládu spolu s maslom si roztopíme vo vodnom kúpeli.
Pridáme 1 časť želatínovej smotany a miešame, až kým sa nám hmota nespojí. Pozor nesmie nám to vrieť. Hneď po rozpustení odstavíme z ohňa. Pridáme likér a premiešame.
Z chladničky vyberieme tortu, vložíme na boky papier na pečenie a začneme vrstviť. Do krajov, ktoré sme si vydlabali nalejeme tmavú penu. Vložíme do chladničky a pripravíme si mliečnu a bielu penu. Postupujeme tak isto, ako pri tmavej. Pripravenú mliečnu si nalejeme na tmavú.
Aj pri príprave bielej peny postupujeme ako pri tmavej. Nalejeme ju na mliečnu penu a dáme do chladničky schladiť, kým si nepripravíme vrchnú glazúru.
Na glazúru si do hrnca dáme rozpustiť maslo s vyšľahanou šľahačkou a pridáme bielu čokoládu.
Glazúru si vylejeme na mliečnu penu.
Necháme v chladničke postáť cez noc a až potom môžeme krájať.
Dobrú chuť!
Zdroj: rutxt.ru