Vynikajúce slaninovo-syrové žemličky
"Lepšie kysnuté cesto som v ruke ešte nemala, skvele sa s ním pracuje a doslova vám kysne pod rukami. Žemličky nestihli ani vychladnúť a boli zjedené."
Budeme potrebovať:
Cesto:
1/2 kg - hladká múka
2 ks - vajcia
1,5 dl - olej
lyžička - soľ
2,5 dl - mlieko
kocka droždia
lyžička - cukor
Na dokončenie:
200 g - anglická slanina
100 g - sušená šunka
150 g - tvrdý syr (napríklad čedar)
Postup:
1.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trochu múky, zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré posypeme múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov. Každý diel rozdelíme na 3 dieliky. Z každého dieliku rozvaľkáme úzke valčeky, poukladáme ich pásikom slaniny a spletieme do žemle.
3.
Žemličky preložíme na plech, posypeme na kocky nakrájanou šunkou, nastrúhaným syrom a necháme ešte 10 minút kysnúť.
4.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do zlatista.
Ďakujeme za recept - NejRecept.cz