Výborný višňový koláč (Fotorecept)
Suroviny:
Cesto:
3 vajcia
80 g kryštálového cukru
80 g polohrubej múky
1 vanilka
1/2 prášku do pečiva
Višňová plnka:
200 g smotany na šľahanie
350 g zaváraných višní
120 g práškového cukru
1 vanilka
1,5 bal želatíny
100 ml vody
Šľahačková plnka:
400 g smotany na šľahanie
60 g práškového cukru
1 vanilka
1,5 bal želatíny
100ml vody
Na vrch:
3 bal červenej želatíny
350g zaváraných višní
100 g kryštálového cukru
Budeme ešte potrebovať:
1/2 ks višňového džemu
Postup:
Z uvedených surovín vymiešame piškótové cesto.
Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút., necháme vychladnúť.
Zavárané višne scedíme, šťavu odložíme bokom, neskôr ju budeme potrebovať. Višne dáme na panvičku,nepodlievame vodou, chvíľu ich obvaríme-asi 2-3 minúty, presypeme do vhodnej misky.
Ponorným mixérom rozmixujeme.
Prepasírujeme cez sito, zbavíme sa tým šupiek.
Takto by sme mali získať asi 200 ml čistej hustej šťavy. Necháme vychladnúť.
Želatínu rozpustíme v 100 ml vody, necháme chvíľu postáť, potom ju dáme na oheň, mirene zahrejeme, nevaríme!, len ju rozpustíme.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme s cukrom.
Do šľahačky pridáme vychladenú višňovú zmes, premiešame.
Asi dve lyžice plnky pridáme k želatíne, premiešame.
Želatínu primiešame k zvyšnej plnke, premiešame.
Piškótu pomastíme džemom a nalejeme višňovú plnku.
Pekne uhladíme a dáme poriadne vychladiť.
So zvyšnou želatínou postupujeme rovnako-najprv ju vysypeme do 100 ml vody, necháme chvíľu postáť, na ohni zahrejeme, premiešame. Nevaríme!
Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha.
Dve lyžice šľahačky pridáme do želatíny, premiešame.
Primiešame k zvyšnej šľahačke.
Dáme na višňovú plnku, uhladíme a dáme poriadne vychladiť.
Ďalšie višne scedíme, pripravíme si šťavu, aj tú odloženú.
Do šťavy vysypeme želatínu, pridáme cukor, varíme asi 1 minútu, necháme vychladnúť.
Višne poukladáme na koláč.
Zalejem želatínou, necháme vychladnúť.
Koláč po vychladení veľmi opatrne pokrájame. Dávame pozor hlavne pri prekrajovaní višní.
Dobrú chuť!