Výborné domáce žirafa žemličky! (Fotopostup)

Pridal admin dňa June 13, 2015
Kategória: Recepty

 

Domáce pečivo má každý rád. Tieto žemle, preliate polevou z kakaa sú vynikajúcou voľbou na raňajky.

 

Budeme potrebovať:

450 g hl. múky + 10 g pre ďalšiu prácu
3 dcl teplého mlieka
1 lyžička soli
2 lyžice cukru
2 lyžice oleja
1/2 kocky čerstvého droždia (nie sušeného)
5 g kurkuma prášok

Poleva (šálka 250 ml):

1/4 šálky múky
1/2 šálky vody
1 lyžička kakaa
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica oleja
štipka soli

Postup:

1.

Najskôr si urobíme kvások. Kvasnice rozpustíme v teplom mleku, do ktorého sme pridali 1 lyžicu cukru. Počkáme, až tekutina vykysne a pridáme do múky, pridáme ostatné ingrediencie na cesto a miešame, kým sa nám cesto neodlepuje od ruky.

2.

Necháme pod utierkou vykysnúť 45 minút až hodinu.

3.

Cesto si rozdelíme na približne 12 dielov. Rukami tvarujeme guličky. Rozložíme ich na papier na pečenie na plech a necháme 15 minút odpočívať.

4.

Pokiaľ guličky kysnú, pripravíme si kakaovú polevu. Všetky ingrediencie, sušené droždie príde až tesne pred samotným namazaním, zmiešame a nalejeme na bochníky.

5.

Guličky natrieme a necháme ešte desať minút postáť.

6.

Pečieme asi 20 minút na 200 stupňov. Poleva sa počas pečenia jemne oddeľuje od svetlého cesta a tým sa vytvára dizajn žirafa. Dobrú chuť!

Zdroj: NejRecept