Vegetariánske šťavnaté lasagne s cuketou, baklažánom a parmezánovým bešamelom
Lasagne bez mäsa. Tip na skvelý obed s chutnou sezónnou zeleninou zo záhrady. Chuť opečeného baklažánu a cukety v spojení s chutným parmezánovým bešamelom a mozzarelou je neodolateľná. Určite vyskúšajte.
Budeme potrebovať:
- 300 g lasagne,
- 600 g baklažán,
- 300 g cuketa,
- 300 g paradajky,
- 3 lyžice olivový olej,
- 300 g mozzarella,
- soľ a čierne korenie,
- 1,5 l mlieko,
- 100 g hladká múka,
- 100 g maslo,
- 50 g parmezán,
- soľ, čierne korenie,
- muškátový oriešok.
Postup:
1.
Bklažán umyjeme a nakrájame pozdĺžne na stredne hrubé plátky, ktoré osolíme a necháme 15 minút odstáť na pracovnej doske. Baklažán pustí vodu, ktorú papierovým obrúskom utrieme.
2.
Cuketu a paradajky nakrájame na tenké plátky.
3.
Pripravíme si panvicu, na ktorej rozpálime olej a osmažíme plátky baklažánu a cukety.
4.
Pripravíme si bešamel. Na panvici rozpustíme maslo. Pridáme múku a postupne prilejeme tenkým prúdom mlieko. Osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok a všetko spolu varíme cca 10 minút. Na záver pridáme 50 g nastrúhaného parmezánu a premiešame.
5.
Pripravíme si zapekaciu misku. Dno vymastíme maslom a môžeme vrstvíť. Najskôr lasagne, potom baklažán, cuketu, mozzarellu nakrájanú na plátky, bešamel, lasagne, baklažán, cuketu, paradajky, mozzarella, bešamel, lasagne, baklažán, cuketu, mozzarellu a na záver lasagne a bešamel.
6.
Pečieme spolu vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 200 stupňov cca pol hodinu. Pred podávaním ich necháme trochu vychladnúť, aby sa nám lepšie porcia vyberala z formy. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika