Úplne fantastický cukrový koláč z kysnutého cesta preliaty smotanou
Šialene chutný a veľmi jednoduchý koláčik z kysnutého cesta, ktorý si veľmi obľúbite. Je extrémne šťavnatý vďaka smotane, ktorou sa prelieva celý koláčik hneď po upečení. Určite ho vyskúšajte, stačí aj len z polovičnej dávky na menší plech a budete milo prekvapení. Do cesta sa pridáva aj maslo. Vďaka nemu bude cesto jemné, voňavé a mäkkučké.
Budeme potrebovať:
250 g - polohrubá múka
100 ml - mlieko
1 bal. - sušené droždie
2 ks - vajcia
štipka - soľ
150 g - maslo
100 - 150 g - kr. cukor
200 ml - smotana na šľahanie
Postup:
1.
V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások.
2.
Do misky dáme vajíčka, 100 g masla a premiešame. Pridáme aj štipku soli a postupne pridávame múku, ktorú sme preosiali cez sito. Pridáme kvások a spracujeme cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu.
3.
Pripravíme si menšiu formu (20x20 cm), ktorú poriadne vymažeme maslom.
4.
Spracované cesto navrstvíme do formy a rozložíme ho. Ruky si potrite olejom a cesto rovnomerne roztlačte do formy. Necháme kysnúť cca pol hodinu.
5.
Po pol hodine si znovu ruky pomastíme olejom a prstom urobíme dierky.
6.
50 g masla sme zmiešali s cukrom a pomocou lyžice túto zmes natlačíme do dierok.
7.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu.
8.
Potom koláč vyberieme popicháme špáradlom a zalejeme smotanou. Vrátime späť do rúry na ďalších cca 10 minút.
9.
Najlepší je ešte horúci. Je veľmi šťavnatý a chutný.
Zdroj: OK