Sladké vanilkové pokušenie so šľahačkou
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
1 vajíčko,
100 ml plnotučného mlieka,
100 ml šľahačky,
100 g detskej krupice,
150 g hladkej múky,
1 balenie prášku do pečiva,
1 balenie vanilkového cukru,
2 PL hnedého cukru,
3 PL oleja,
100 ml kyslej smotany.
Na prípravu krému budeme potrebovať:
5 vajíčok,
2 balenia vanilkového cukru,
400 ml plnotučného mlieka,
100 g kukuričný škrob alebo múka,
5-10 PL hnedého cukru (podľa chuti),
400 ml smotany na šľahanie.
POSTUP:
Vajíčko s cukrami si vyšľaháme do peny. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme k nej kyslú smotanu, mlieko, nasypeme detskú krupicu s hladkou múkou a práškom do pečiva. Túto hmotu spojíme s vyšľahanými vajíčkami s cukrom, pridáme olej. Vláčne cesto vylejeme do plechu na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie alebo vymastili tukom a vysypali múkou. Pečieme cca 25 minút na 200 stupňov.
Upečené cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ čo nám chladne upečené cesto, pripravíme si krém. Hnedý cukor, žĺtka a kukuričný škrob si dobre zmiešame, pridáme do vriaceho mlieka a varíme cca 10 minút za občasného miešania. Bielka si vyšľaháme na tuhý sneh a pomaly pridávame do variacej sa zmesy, následne pridáme vanilkový cukor. Odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť. Vychladnutý krém si rozdelíme na 2 časti. Do jednej časti pridáme 300 ml vyšľahanej šľahačky.
Upečené a vychladnuté cesto si rozdelíme na polovicu. Na jednu polovicu natrieme krémom so šľahačkou, prikryjeme druhým plátom cesta, na ktorý natrieme krém bez šľahačky (môžeme si plnky aj vymeniť). 100 ml šľahačky si vyšľaháme v miske a natrieme na vrch. Necháme v chladničke stuhnúť, nakrájame na rezy a podávame.
Dobrú chuť!