Prudko návyková domáca papriková pomazánka

Pridal admin dňa September 23, 2016
Kategória: Recepty

 

Vynikajúca!!! A to som si myslela, že budem mať zásobu na zimu, ale nejako sa všetka pojedla. Tak sa musím znovu pustiť do zavárania, veď paprík je teraz v záhrade plno.

Potrebujeme:

- 1 kg papriky (lepšie je použiť červenú kápiu),
- 1 kg cibule,
- 1 kg paradajok,
- 1 menší balíček alebo konzerva paradajkového pretlaku,
- 100 ml oleja,
- 2 lyžice plnotučnej horčice,
- 4 lyžice octu,
- 5 chilli papričiek,
- 100 g kr. cukru,
- 40 g soli,
- 3 väčšie jablká,
- 1 červená repa (cvikla).

Postup: 

1.
Papriku zbavíme jadierok, nakrájame na pásiky. Cibuľu očistíme, nakrájame na kolieska. Paradajky som už nekrájala, nemala som na to sily, tak som ich dala do mixéra a rozmixovala na pyré.

2.
Do veľkého hrnca dáme olej, opražíme cibuľu s paprikou, pridáme chilli papričky, pridáme na pásiky nakrájanú červenú repu, na kolieska nakrájané jablko aj so šupkou (zbavili sme sa len jadierka). Krátko restujeme, zalejeme paradajkovým pyré, osolíme a dusíme za občasného premiešania.

3.
Dusíme, kým sa neodparí voda a potom pridáme horčicu, ocot, pretlak, cukor a premiešame.

4.
Hmotu tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú pomazánku. V originálnom recepte odporúčali ešte pasírovat, ale ja som to nerobila, mala som ju pekne hladkú.

5.
Naberieme do pohárov, ktoré poriadne uzavrieme, vložíme do hrnca s vodou a sterilizujeme 20 minút od bodu varu.

6.
Po 20 minútach poháre vyberieme, otočíme hore dnom a zakryjeme uterákom alebo dekou. Necháme úplne vychladnúť (v prípade, že nejaký pohárik netesní, opravíme) a môžeme odložiť do komory.

7.
Z tejto dávky mi vyšlo cca 11 fľaštičiek, niektoré väčšie a niektoré menšie, tak vám neviem povedať, koľko vyjde napríklad do fľaštičiek od výživy (predpokladám, že cca 18 - 20).

Zdroj: NejRecept.cz