Orechovo-čokoládový venček

Pridal admin dňa September 18, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu budeme potrebovať:

525 g polohrubej múky,
120 g masla,
250 ml mlieka,
7 g sušeného droždia,
1 ČL vanilkového cukru,
štipka soli,
2 vajíčka,
50 g kr. cukru,
120 g hrozienok,
120 g pekanových alebo vlašských orechov,
Nutella,
vajíčko na pomazanie,
hnedý cukor na posypanie.

 


POSTUP:

V malom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme k nemu mlieko. Na ohni si to spolu zahrejeme, nie však varíme. Odstavíme z ohňa, pridáme droždie a necháme chvíľu postáť.

Pomocou mixéra si rozšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Pridáme vanilkový cukor, mlieko s kvasinkami a znova mixujeme mixérom, aby sme dostali jednotnú hmotu. Postupne pridávame múku so štipkou soli a miesime. Keď máme cesto vymiesené, pridáme hrozienka a ešte raz prehnetieme. Cesto necháme odležať minimálne hodinu, aby nám nakyslo.

 

Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik o veľkosti 60x38 cm.

Potrieme ho nutelou a posypeme nasekanými pekanovými  alebo vlašskými orechami.

 

Cesto zrolujeme.

 

Vytvarujeme do kruhu a okraje mierne nadrežeme. Opatrne prenesieme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Takto pripravené cesto na pečenie ešte necháme postáť cca 15-20 minút, aby nám nakyslo. Po vykysnutí koláč natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým alebo práškovým cukrom.

 

Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a vložíme do nej koláčik. Pečieme cca 40 minút, kým koláčik nechytí peknú zlatistú farbu.

 

Upečený vyberieme a necháme poriadne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

Dobrú chuť!