Obrátená ananásová torta
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
3 žĺtka,
50 g kr. cukru,
2 PL horúcej vody,
1 PL oleja,
½ balíčka prášku do pečiva,
80 g polohrubej múky,
1 PL kakaa,
3 bielka.
Ďalej budeme potrebovať:
1 väčšia plechovka ananásu (cca 780 g),
300-400 g jahôd alebo iného ovocia podľa chuti,
100 g kr. cukru,
150 g bieleho jogurtu,
200 ml smotany na šľahanie,
šťava z ½ citróna,
15 g želatíny.
POSTUP:
Žĺtka s cukrom si vyšľaháme do peny, pridáme horúcu vodu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Bielka si vyšľaháme osobitne do tuhej peny a pomaly primiešavame do žĺtkovej hmoty. Upečieme si vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25-30 minút.
Pripravíme si kovový cedník, ktorý si vložíme do misky. Krúžka ananásu si vložíme do cedníka, ozdobíme jahodami alebo iným ovocím. Želatínu si namočíme podľa návodu.
Jogurt si zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou. Túto zmes si povaríme na miernom ohni, aby sa roztopil cukor a potom vmiešame napučanú želatínu. POZOR! Nevaríme!!! Z ohňa odstavíme a necháme vychladnúť.
Vyšľaháme si šľahačku, pridáme vychladnutú zmes z jogurtu a želatíny a dôkladne zmiešame. Pridáme zvyšné nakrájané ovocie. Takto pripravený krém si vložíme na poukladané kúsky ananásu a prikryjeme vychladnutým korpusom, ktorý sme si predom pokvapkali šťavou z ananásu. Aby sme v kréme nemali vzduchové bublinky, poriadne potrasieme cedníkom. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Vychladenú tortu vyberieme z chladničky a opatrne ju obrátime. Nakrájame na rezy a podávame.
Dobrú chuť!