Nakladaný cesnak bez zavárania, ktorý využijete počas celého roka a je ako čerstvý
Vynikajúci nakladaný cesnak, ktorý viete použiť do rôznych jedál, ako ochucovadlo alebo aj ako doplnok k jedlu. Hodí sa aj do marinády, omáčok, polievok, no proste všade. Takto pripravený cesnak si zachová svoju chuť, vitamíny a množstvo živín, ktoré nášmu telu prospievajú. Zvyčajne sa stáva, že cesnak nám v pivnici alebo v komore chytí pleseň alebo zvlhne a takto budete mať istotu, že všetku úrodu spotrebujete.
Budeme potrebovať:
1 celý pohár - strúčiky cesnaku
1 l - voda
70-80 g - soľ
150 g - kr. cukor
250 ml - ocot
8-10 guličiek - čierne korenie
2-3 ks - bobkový list
Postup:
1.
Hlavičky cesnaku očistíme, umyjeme pod tečúcou vodou a necháme na utierke vyschnúť. Načistíme toľko cesnaku, aby nám vošiel do jednej 7 dcl fľaše až po vrch.
2.
Medzi cesnak vložíme aj bobkový list, korenie a pripravíme si nálev.
3.
Horúcou vodou zalejeme poháre s cesnakom a uzavrieme. Necháme stáť 20 minút a po 20 minútach vodu zlejeme späť do hrnca. Pridáme soľ, cukor a necháme zovrieť. Keď voda vrie, pridáme ocot a premiešame.
4.
Takto pripravený nálev znovu nalejeme do pohárov s cesnakom a poriadne uzavrieme viečkom.
5.
Otočíme hore dnom, necháme vychladnúť a odložíme do komory.
Zdroj: Xcook