Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania
Vynikajúca príloha k hlavnému jedlu, ktorú si viete pripraviť aj bez zdĺhavého zavárania. Zvládne ho pripraviť aj začínajúca kuchárka, ktorá so zaváraním nemá žiadne skúsenosti.
Budeme potrebovať:
2 kg hlávková kapusta,
1 kg šalátová uhorka,
500 g cibuľa,
500 g mrkva,
1 kg paprika rôznych farieb,
1 lyžica celé čierne korenie,
70 g soľ,
podľa chuti feferónky,
300 ml ocot,
400 g kr. cukor,
4 bobkové listy,
1 lyžička kyselina citrónová,
1 lyžička borkén - dvojsiričitan draselný.
Postup:
1.
Najskôr si pripravíme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu. Umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. S kapustou si môžete pomôcť tak, že ju nastrúhate na hrubom strúhadle alebo použijete strúhadlo, ktorým krájate uhorky.
2.
Všetku zeleninu spolu v miske premiešame.
3.
V druhej miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén. Borkén zoženiete v obchode, kde predávajú víno alebo vo väčších supermarketoch.
4.
Touto zmesou zasypeme zeleninu, pridáme ocot a všetko spolu premiešame. Najlepšie rukami. Takto premiešanú zeleninu necháme stáť 6-7 hodín, aby pustila šťavu a až potom s ňou pracujeme ďalej.
5.
Zeleninu vtlačíme do zaváraninových pohárov až po vrch a zalejeme ju ešte šťavou, ktorá nám ostala v miske. Ak chcete, môžete do každého pohára pridať štipľavú feferónku.
6.
Poháre dôkladne uzavrieme a necháme ich na chladnom mieste odpočívať niekoľko týždňov, cca 4-6.
7.
Po 4-6 týždňoch môžete čalamádu konzomovať.
Zdroj: NejRecept