Najjemnejšie jednoduché domáce rohlíky
Nemáte doma pečivo a nechce sa vám do obchodu? Pripravte si domáce rohlíky a verte, že z obchodu ich už nebudete kupovať.
Budeme potrebovať:
1 kg - hladká múka
250 ml - olej
600 ml - mlieko
2 kocky - droždie
1 lyžica - kr. cukor
2 lyžice - soľ
sezam alebo rasca na posypanie
Postup:
1.
200 ml mlieka zohrejeme, pridáme vrchovatú lyžicu cukru a necháme cukor rozpustiť. Keď je cukor rozpustený, pridáme dve kocky droždia a necháme vzísť kvások.
2.
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme olej, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
3.
Vykysnuté cesto opäť spracujeme a necháme kysnúť. Z vykysnutého cesta oddelíme menšie kúsky - oddelíme približne rovnaké kúsky a spracujeme do guľôčky (35 - 40 ks).
4.
Každú guličku rozvaľkáme na tenký plát, ktorý zrolujeme do tvaru rohlíka. Rohlíky preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme ich na plechu chvíľu kysnúť.
5.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov cca 10-12 minút. Pred pečením ich môžete potrieť olejom, rozšľahaným vajíčkom alebo teplým mliekom, posypať rascou alebo sezamom.
6.
Upečené rohlíky zakryjeme vlhkou utierkou a necháme stáť 4-5 minút.
Zdroj: Coolinarika