Mäsová torta chryzantéma
Výborný slaný koláč z kysnutého cesta. Malé kúsky uložíme do okrúhlej formy a vytvoríme tak kvietok chryzantému.
Budeme potrebovať:
500 g - mleté bravčové mäso
1 ks - cibuľa
1 strúčik - cesnak
100 ml - voda
1 kocka - bujón
140 g - tvrdý syr
30 g - maslo
soľ
korenie
červená mletá paprika
Cesto:
125 ml - mlieko
125 ml - kefír alebo biely jogurt
7 g - sušené droždie
1 lyžica - kr. cukor
1 lyžička - soľ
1 ks - vajíčko
500 g - polohrubá múka
6 lyžíc - olej
Na potretie:
1 ks - vajíčko
1 lyžica - mlieko
Postup:
1.
Mlieko ohrejeme, pridáme sušené droždie, jednu lyžicu cukru a necháme vzísť kvások.
2.
Ostatné suroviny na prípravu cesta zmiešame v miske, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
3.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu rozvaľkáme na veľký obdĺžnik s hrúbkou 3-4 mm. Z obdĺžnika vykrajujeme pomocou pohára krúžku o priemere 7,5 cm.
4.
Mleté mäso zmiešame s nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, vodu, v ktorej sme rozmiešali bujón a dôkladne vymiešame jednotnú hmotu, ktorú navrstvíme na vykrojené krúžka. Navrstvíme strúhaný syr a preložíme na polovicu. Preložený kruh preložíme ešte raz na polovicu a začneme ich ukladať do papierom vystlanej okrúhlej formy na pečenie / forma s priemerom 28 cm /.
5.
Keď uložíme posledný kúsok, vrch potrieme olejom, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte pol hodinu. Po pol hodine vezmeme utierku a vrch ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžicu mlieka.
6.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 35 - 40 minút. Upečený koláč vyberieme a potrieme maslom (30 g). Zakryjeme a necháme 15 minút odstáť. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept