Maslové dvojfarebné pečivo - mäkké ako pavučinka
Nadýchané a jemné ako pavučinka. Maslové dvojfarebné pečivo na raňajky.
Budeme potrebovať:
1/2 l - mlieko
1 kocka - droždie
3 lyžice - kr. cukor
100 ml - teplá voda
4 lyžice - olej
1 lyžička - soľ
1 kg - hladká múka
2 lyžice - kakao
1 ks - pomaranč - kôra
podľa chuti hrozienka, brusnice, oriešky, ovocie
Na potretie:
3 ks - žĺtka
5 bal. - vanilkový cukor
100 g - maslo
Ďalej budeme potrebovať:
500 ml - voda
200 g - kr. cukor
3 bal. - vanilkový cukor
Postup:
1.
1/2 l mlieka, kocku droždia, cukor, kôru z pomaranča, olej, vodu, soľ a múku v miske dôkladne spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme kakao a znova spracujeme. Do cesta môžete pridať ľubovoľné suroviny, ako napríklad hrozienka, brusnice, oriešky, ...
2.
Každú polovicu rozdelíme ešte raz, čiže dostaneme 2 tmavé guličky a 2 svetlé guličky. Necháme ich na teplom mieste 15-30 minút kysnúť.
3.
Maslo vymiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom.
4.
Cesta spracujeme na hrubšie kolieska, ktoré potrieme pripraveným maslom, rukami ich roztlačíme do obdĺžnika (maslo vtlačíme do cesta) a obdĺžniky zrolujeme.
5.
Jeden tmavý a jeden svetlý valec spojíme a prepletieme. Uložíme ich na plech a vložíme do studenej rúry. Teplotu zapneme na 180 stupňov a pečieme do zlata. Počas pečenia môžete vrch pečiva potierať pripraveným sirupom (voda + vanilka + cukor).
Zdroj: Coolinarika