Makovo-tvarohový zákusok

Pridal admin dňa September 28, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

200 g masla alebo palmarinu,
500 g polohrubej múky,
200 g kr. cukru,
1/2 balíčka prášku do pečiva,
1 vajíčko.

Na prípravu makovej plnky budeme potrebovať:

500 g maku,
500 ml mlieka,
200 g kr. cukru,
1 ČL škorice,
80 g kukuričného škrobu,
2 vajíčka,
4 PL oleja.

Na prípravu tvarohovej plnky budeme potrebovať:

šťava z 1/2 citróna,
nastrúhaná kôra z citróna,
50 g masla alebo palmarinu,
300 g kr. cukru,
3 vajíčka,
40 g kukuričného škrobu,
750 g jemného tvarohu.


POSTUP:

Múku s práškom do pečiva vysypeme do misky. Pridáme maslo v izbovej teplote a rukou ho primiesime. Postupne pridáme vajíčko a cukor. Po vymiesení dostaneme jemnú drť. Pokiaľ je cesto veľmi sypké, pridáme trochu studenej vody a znova premiesime. Cesto si rozdelíme na 2 časti. Jednu zabalíme do fólie a dáme do mrazničky, druhú odložíme do chladničky.

Maková plnka:
Mlieko s cukrom, olejom a škoricou dáme do hrnca a mierne zahrejeme na ohni. Pridáme mak, ktorý sme zmiešali s kukuričným škrobom a povaríme 10 minút. Následne odstavíme z ohňa a pridáme rozšľahané žĺtka a keď takto pripravená plnka vychladne, pridáme vyšľahané bielka.

Tvarohová plnka:
Žĺtka s cukrom a s kukuričným škrobom vyšľaháme do peny. Pridáme tvaroh, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Poriadne premiešame a do tejto hmoty nalejeme rozpustené maslo a vyšľahané bielka.

Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 32 x 40 cm. Vystelieme ho papierom na pečenie alebo ho vymastíme tukom a vysypeme múkou. Cesto z chladničky rozvaľkáme a vložíme ho na plech. Navrstvíme makovú plnku, tvarohovú plnku a nakoniec na hrubom strúhadle nastrúhame cesto z mrazničky.

Všetko spolu pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 50 minút. Upečený koláč vyberieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Dobrú chuť!