Ľadové smotanové kocky
Fantastický dezert - ľadové smotanové kocky.
Budeme potrebovať:
Cesto:
8 ks - bielka
8 lyžíc - práškový cukor
8 lyžíc - hladká múka
1 bal. - prášok do pečiva
Na poliatie:
150 ml - studené mlieko
Krém:
700 ml - mlieko
8 ks - žĺtka
5 lyžíc - kr. cukor
9 lyžíc - hladká múka
1 bal. - vanilkový cukor
200 g - maslo
100 g - práškový cukor
200 ml - smotana na šľahanie
Ďalej budeme potrebovať:
500 ml - smotana na šľahanie
práškový cukor podľa chuti
kakao na posypanie
Postup:
1.
Bielka vyšľaháme do tuhej peny a postupne po lyžiciach pridáme práškový cukor. Dostaneme lesklú penu, do ktorej už len vareškou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2.
Cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vymazali olejom alebo vystlali papierom na pečenie (rozmer plechu 35 x 35 cm) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
3.
Ešte horúce cesto polejeme studeným mliekom a necháme vychladnúť.
4.
V malom množstve mlieka rozmiešame žĺtka a múku. Do hrnca nalejeme zvyšné mlieko, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Keď máme sladké mlieko horúce, pridáme rozmiešané žĺtka v mlieku s múkou a varíme do zhustnutia. Hustú hmotu odstavíme a necháme vychladnúť za občasného miešania.
5.
Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a v druhej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do peny. Do vymiešaného masla s cukrom postupne pridávame žĺtkovú hmotu a vareškou nakoniec primiešame šľahačku.
6.
Žĺtkový krém navrstvíme na vychladnuté cesto a pekne uhladíme. Na krém navrstvíme vyšľahanú šľahačku, pekne uhladíme a bohato posypeme kakaom. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Zdroj: Coolinarika