Krehké voňavé croissanty

Pridal admin dňa September 17, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu budeme potrebovať:

275 g múky Manitoba (múka s vysokým obsahom bielkovín),
275 g hladkej múky,
(alebo je možné využiť namiesto múky Manitoba múku, ktorá je určená na kysnuté cestá),
15 g čerstvého droždia,
10 g soli,
90 g kr. cukru,
1 vaječný žĺtok,
120 ml mlieka,
30 g masla,
kôra z pomaranča,
1 PL rumu,
1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk.

Ďalej budeme potrebovať:

250 g masla,
1 vajíčko.


POSTUP:

V mlieku s cukrom si rozpustíme droždie - urobíme kvások. Zmiešame si múky, pridáme soľ, vaječný žĺtok, maslo, kôru z pomaranča, rum, vanilkový extrakt a následne vykysnuté droždie. Poriadne spracujeme a necháme minimálne hodinu kysnúť.

V prípade, že máme cesto veľmi tuhé pridáme ešte mlieko. Cesto by malo byť vláčne, nie tvrdé. Keď nám cesto vykyslo, znovu ho pomocou mixéra alebo rukou vyhnetieme, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na 1 hodinu.

 

10 minút pred tým, ako vyprší jedna hodinu si vyberieme 250 g maslo a vložíme ho medzi papier na pečenie a pomocou valčeka si ho poriadne rozvaľkáme.

Cesto z chladničky vyberieme a rozvaľkáme si ho na obdĺžnik. Naň položíme rozvaľkané maslo tak, aby sme na okraji mali voľné miesto cca 1 cm a preložíme si ho tým spôsobom, že najskôr prekladáme vrch a tak pokračujeme smerom nadol. Kraje mierne pritlačíme, aby maslo nemohlo "dýchať". Takto preložené cesto si odložíme do chladničky na 15 minút.

 

Keď uplynie 15 minút, cesto z chladničky vyberieme a znova ho rozvaľkáme, preložíme. Tentokrát preložené cesto prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na cca 40 minút. Po uplynutí času cesto vyberieme znova vyvaľkáme (hrúbka vyvaľkaného cesta je 7-8 mm) a postup opakujeme 3x. (t. j. cesto bude preložené 3x a taktiež 3x bude v chladničke odpočívať po dobu 40 minút).

 Keď to spravíme 3x, cesto si rozvaľkáme na obdĺžnik a pomocou noža si narežene trojuholníky (hrúbka 7-8 mm, výška 15 cm).

 

Uprostred každého trojuholníka si urobíme 1 centimentrový rez. Croissanty rolujeme od základu k vrcholu - najskôr zabalíme rozrezanú časť pomocou oboch rúk a nakoniec stočíme jednou rukou celý croissant. Vrchol bude zatočený a musí byť otočený smerom dole, aby sa pri pečení nerozplietol. Kraje stiahneme dovnútra, aby sme docielili krásny tvar.

Ukladáme ich na papierom vystlaný plech a necháme ich 2 hodiny postáť zakryté fóliou.

 

Trúbu si predhrejeme na 220 stupňov (v prípade použitia ventilátora na 200 stupňov). Pred vložením do trúby ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme práškovým cukrom. Pečieme po dobu 5 minút a potom teplotu znížime na 190 stupňov (pri použití ventilátora na 170 stupňov) a pečieme ďalších 9 minút alebo dovtedy pokiaľ nedostanú krásnu zlastistú farbu.

 

Upečené croissanty vyberieme, necháme vychladnúť a podávame ku kávičke alebo čaju. 

 

TIP: Plniť ich môžete ľubovoľný krémom, podľa toho na čo máte chuť. Či už džemom, nutellou, čokoládou, pudingom, tvarohom,...

TIP: Môžeme ich zamraziť už upečené a vychladnuté, po rozmrazení chutia ako čerstvé. Tiež ich môžeme zmraziť ešte pred pečením, zabalené vo fólii. Keď ich budete chcieť piecť, vyberiete z mrazničky, necháte rozmraziť - cca 6 hodín, len tak položené na plechu na pečenie.

 Dobrú chuť!