Jednoduchý, ale famózny čučoriedkový koláč s tvarohovou plnkou

Pridal admin dňa August 6, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu čučoriedkového pokušenia budeme potrebovať:

400 g polohrubej múky,
200 ml plnotučného mlieka,
7 g sušeného droždia,
50 ml oleja,
50 g kr. cukru,
citrónová kôra z ½ citróna,
1 kg čučoriedok.

Na prípravu tvarohovej plnky budeme potrebovať:

5 vajíčok,
500 g jemného tvarohu,
150 g kr. cukru,
150 g smotany (creme fraiche – kyslá smotana fr. typu – min. 38% tuku),
1 balíček vanilkového pudingu.

Na posypanie budeme potrebovať:

mandľové lupienky,
1 ČL škorice,
práškový cukor.

[Creme fraiche – francúzska kyslá smotana (33%) – na Slovensku ešte nieje možné dostať tento tovar, preto ako vhodnú alternatívu je možné použiť:
1 šálku smotany na šľahanie, do ktorej pridáme 2 PL kyslého mlieka/cmaru/kyslej smotany a poriadne v zaváraninovej fľaši trepeme. Zmes necháme postáť pri izbovej teplote a 8-24 hodín. Zmes nám pekne zhustne a je možné využívať ju na tvorbu koláčov, zahusťovanie omáčok alebo na prípravu rôznych prívarkov. Takto podomácky vyrobený creme fraiche je potrebné spotrebovať do 10 dní.]

 


POSTUP:

100 ml plnotučného mlieka si dáme zohriať, vysypeme doň sušené droždie a cukor. Necháme si vykvasiť kvások (cca 10-20 min.). Polohrubú múku, olej, citrónovú kôru a zvyšné mlieko si zmiešame. Do tejto hmoty pridáme vykvasený kvások a poriadne spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste odležať približne pol hodinu. Čučoriedky si umyjeme a necháme odkvapkať.

Na prípravu tvarohovej plnky si zmiešame pomocou mixéra žĺtka, tvaroh, smotanu, cukor a pudingový prášok. Osobitne si vyšľaháme bielka a postupne ich pridáme do vymixovanej hmoty.

Vyšľahané bielka si spojíme s masou a vytvoríme tak pekný nadýchaný krém.

Vykysnuté cesto si vyvaľkáme do požadovaných rozmerov plechu na pečenie. Plát cesta si uložíme na vymastený plech olejom alebo maslom, prípadne papierom na pečenie.

Naň poukladáme čučoriedky.

Vylejeme na čučoriedky tvarohovú plnku.

Pekne rovnomerne rozotrieme a uhladíme. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov, cca 40-45 min.

Práškový cukor si spolu so škoricou zmiešame v miske a pomocou sitka si pekne ozdobíme upečený koláčik.

Dobrú chuť!

Zdroj: koolinar.ru