Jablkové tyčinky s karamelovým dipom
Na prípravu budeme potrebovať:
lístkové cesto,
1 vajíčko,
2 väčšie jablká,
3 PL kr. cukru,
1 PL medu.
Najskôr si olúpeme jablká, narežeme ich na menšie kocky a dáme do hrnca. Pridáme 1 PL medu, 2 PL kr. cukru a povaríme. Keď nám jablká zmäknú, dáme ich do mixéra a rozmixujeme na jemnú kašu.
Tú natrieme na rozvaľkané lístkové cesto, ktoré sme si rozdelili na polovicu.
Druhú polovicu položíme na navrstvené jablká. Rozšľaháme si vajíčko a potrieme ním cesto. Cesto tiež posypeme 1 PL kr. cukru. Pomocou kolieska na pizzu nakrájame cesto na pásiky.
Umiestnime ich na papierom vystlaný plech a dáme piecť na 180 stupňov cca 12 minút (pečieme dovtedy, kým nebudú zlatistej farby). Upečené vyberieme a necháme vychladnúť.
Na prípravu karamelovej polevy budeme potrebovať:
250 g kr. cukru,
125 ml vody,
125 ml sladkej smotany,
1/4 ČL morskej soli,
1 PL masla.
Vodu si nalejeme do hrnca a do stredu nasypeme kr. cukor, ktorý nemiešame. Prikryjeme hrniec a necháme, aby nám vodu zovrela. Keď nám voda začne vrieť (slabo jantárová farba), zmiernime oheň na polovicu a počkáme, kým nám voda nechytí tmavšiu farbu (tmavojantárovú) a odstavíme z ohňa. Následne pridáme mierne ohriatu smotu, soľ a maslo a premiešame, aby nám vznikla krémová hmota. Nalejeme do mištičky a podávame k tyčinkám.
Dobrú chuť!