Fotorecept na výbornú vianočku s mandľami a hrozienkami
Čo by to boli Vianoce bez vianočky? Tento rok ju už ale kupovať nebudem, pretože tento recept je perfektný a chutí lepšie ako z obchodu. Je vynikajúca a jemná.
Budeme potrebovať:
1/2 kg polohrubej múky
125 g masla
100 g kr. cukru
42 g droždia
25 g hrozienok
25 g mandľových lupienkov
2 ks žĺtka
1 ks vajce na potieranie
2,5 dcl mlieka
1/2 lyžičky soli
citrónová kôra z 1 citróna
Postup:
1.
Urobíme kvások (droždie + mlieko + trocha cukru).
2.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1,5 hod. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 9 rovnakých kúskov.
3.
Urobíme "valčeky" a posplietame vianočku, najprv zo 4 valčekov, potom z 3 valčekov a nakoniec z 2 valčekov, ktoré naukladáme na seba.
4.
Necháme na papieri na pečenie ešte podkysnúť cca 10 min, potrieme vajíčkom, ozdobíme mandľami a zafixujeme špajdlami.
5.
Pečieme prvých 10 min na 210 stupňov (plech s vianočkou dáme do väčšieho plechu do ktorého nalejeme 1,5 dcl vody), ďalších 10 min na 190 stupňov a dopekáme na 170 stupňov cca 30-40 min. Na záver posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: NejRecept.cz