Domáce šišky ako od babičky
Na prípravu budeme potrebovať:
2 vajíčka,
300 ml mlieka,
100 g masla,
20 g čerstvého droždia,
3 PL kr. cukru,
1 ČL soli,
rum,
citrónová kôra,
650 - 700 g polohrubej múky,
olej na vyprážanie,
práškový cukor na posypanie.
POSTUP:
Krok 1
V malom množstve mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie, pridáme trocha cukru, múky a necháme postáť, aby sa nám urobil kvások.
Krok 2
V druhej miske si rozšľaháme vajíčka, pridáme zvyšný cukor, soľ, rozpustené maslo, trocha rumu a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme kvások a dôkladne premiešame.
Krok 3
Následne pridávame po lyžiciach múku a mlieko striedavo za stáleho miešania. Vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Cesto by malo byť pružné a malo by sa trhať.
Krok 4
Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Malo by nabrať dvojnásobnú veľkosť.
Krok 5
Keď nám cesto vykyslo, na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme a necháme postáť 15 minút.
Krok 6
Po uplynutí 15 minút ho znova prevaľkáme. Cesto by malo byť vysoké cca 1 cm. Začneme vykrajovať pomocou pohára alebo okrúhlej vykrajovačky kolieska v priemere asi 8 cm. Takto vykrojené necháme znova postáť na pomúčenej doske asi 20 minút. Po uplynutí 10 minút ich otočíme.
Krok 7
Do hlbokej panvice si nalejeme olej a necháme ho zohriať. Šišky vložíme do panvice a vysmážame. Vysmažené ukladáme na servítku, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a ešte teplé ich posypeme práškovým cukrom.
Poznámka:
- olej na vysmážanie by nemal byť príliš horúci, inak šišky rýchlo stmavnú a nedostaneme pekný svetlý krúžok.
- panvica na vysmážanie by mala byť dostatočné hlboká, aby sa šišky nedotýkali dna - šišky budú ešte narastať.
- z tejto dávky dostaneme cca 30 ks šišiek.
- po vysmažení ich môžeme striekačkou naplniť nutellou, džemom, pudingom alebo iným krémom podľa chuti.
Dobrú chuť!