Domáce mascarpone - z 1,5 l smotany = 1,1 kg mascarpone
Mascarpone sa používa pri pečení rôznych dezertov. V obchodoch je celkom drahé, preto si ho vyskúšajte vyrobiť doma.
Budeme potrebovať:
1,5 l - smotana na šľahanie (min. 30%)
3 lyžice - citrónová šťava
Postup:
1.
Na prípravu domáceho mascarpone si pripravíme cedidlo a niekoľko tkaných handričiek.
2.
Smotanu ohrejeme na miernom ohni (cca 80 stupňov) - dávame pozor, smotana nám nesmie vrieť. Pre začiatočníkov použijem vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú šťavu a chvíľu ohrievame - cca 10 minút.
3.
Následne smotanu odstavíme a necháme mierne vychladnúť (cca pol hodinu). Pri chladnutí vidíme, ako smotana tuhne.
4.
Pripravíme si cedidlo, ktoré vyložíme niekoľkými vrstvami tkaniny a pomaly tam vylejeme pripravenú smotanu. Tkaninu poriadne zaviažeme.
5.
Cedidlo položíme na misku a odložíme do chladničky na minimálne 24 hodín. Odporúča sa nechať mascarpone zrieť 3 dni v chladničke.
Zdroj: NejRecept.cz