Cesnakové dukátiky posypané semienkami
Cesto ako pavučinka, nadýchané a jemné s chuťou cesnaku. Na párty alebo rôzne oslavy ako stvorené.
Budeme potrebovať:
150 g - polohrubá múka
150 g - hladká múka
1 lyžička - kr. cukor
1 lyžička - soľ
20 g - droždie
1/2 lyžičky - prášok do pečiva
100 ml - mlieko
100 ml - teplá voda
2 lyžice - olivový olej
2 strúčiky - cesnak
vajíčko na potretie
ľanové semienka
Postup:
1.
Mlieko zohrejeme, pridáme lyžičku cukru a droždie. Necháme vzísť kvások.
2.
Polohrubú a hladkú múku zmiešame v miske, pridáme soľ, prášok do pečiva, olivový olej, prelisovaný cesnak a kvások. Premiešame, pridáme 100 ml teplej vody a spracujeme cesto, ktoré posypeme hladkou múkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
3.
Po vykysnutí si pracovnú dosku posypeme hladkou múkou, prehodíme cesto z misky a dostatočne ho ešte posypeme hladkou múkou a rukami prepracujeme na nelepivé cesto, ktoré rozvaľkáme na plát hrubý 1 cm a pomocou menšieho pohára vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme kysnúť ešte 10 minút.
4.
Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme semienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Upečené vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
5.
Dukátiky sú nadýchané, jemné ako pavučinka. :)
6.
Z jednej dávky vyšlo cca 50 ks, ale záleží na veľkosti koliesok (priemer kolieska v recepte je 3 cm).
Zdroj: NejRecept.cz