Božský babičkin smotanový koláčik, ktorý je neuveriteľne jednoduchý
Jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení. Odporúčam ho každému, kto nemá rád presladené dezerty, po ktorých musí vypiť pohár vody, aby mu prešla sladká chuť z úst nižšie :) Samozrejme, kto má rád sladšie, môže pridať viac cukru, ale neodporúčam. Takto ako to je v recepte, je to úplne top. Nie nadarmo boli babičky super pekárky a kuchárky. Toto je recept starý a tradičný, preto si ho uložte, aby vydržal ďalšie desaťročia.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
400 g hladkej múky
200 g masla alebo margarínu
150 g práškového cukru
štipka soli
2-3 lyžice mlieka
vajíčko
Na krém:
600 ml kyslej smotany
2 bal. vanilkového pudingu
150 g kr. cukru
500 ml mlieka
1 ks citrón - kôra aj šťava
Postup:
1.
Hladkú múku preosejeme do misky, pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty (môžete maslo zameniť za margarín, ale s maslom je to oveľa chutnejšie), pridáme aj práškový cukor, štipku soli, vajíčko a spracujeme hladkú guličku cesta. Pokiaľ je nutné, pridáme aj 2-3 lyžice mlieka. Záleží na veľkosti vajíčka a na tom, ako je cesto po vypracovaní tuhé. Malo by sa dať pekne váľať, nemalo by sa trhať.
2.
Spracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
3.
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme bokom vychladnúť. Po vychladnutí pridáme kyslú smotanu a šťavu (aj kôru pre chuť) z jedného citróna.
4.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu (20x30 cm), preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a rovnomerne rozotrieme smotanový krém. Zakryjeme ho druhou polovicou cesta a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
5.
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu, ale sledujeme.
6.
Necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: NejRecept.cz