Banánové rezy so salkom a šľahačkou

Pridal admin dňa July 25, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

250 g polohrubej múky,
125 g masla,
1 vajíčko,
1 vaječný žĺtok,
25 g kr. cukru,

Na prípravu plnky budeme potrebovať:

1 kondenzované mlieko - SALKO,
100 g masla,

1 ČL instantnej kávy,
1 ČL pr. cukru,
3-5 banánov,
2 šľahačky.


 POSTUP:

Múku preosejeme, nakrájame doň na kocky maslo a prisypeme kr. cukor. Všetko spolu zmiešame pomocou mixéra až pokiaľ nedostaneme cesto hladkej konzistencie.

 

Mixér zapneme na nízke otáčky a začneme pridávať 1 celé vajíčko a 1 žĺtok. Cesto sa nám začne zhromažďovať do loptičky. Ak už je cesto drobivé, nalejeme 1 PL studenej vody, a tak sa cesto znova dostaneme do tvaru lopty.

 

Loptičku cesta si zabalíme do fólie a necháme v chladničke odstáť minimálne 30 minút.

 

Po odležaní cesta si ho vyberieme a rozvaľkáme do tvaru pekáčika. Pekáčik si vopred vymastíme maslom. Okraje na forme si môžeme pomocou valčeka pekne orezať. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, vložíme formu s cestom a pečieme 15 minút. POZOR! Nezabudnime si na cesto, ktoré sme pekne vložili do formy vložiť papier na pečenie a jemne zaťažiť nejakou strukovinou (jednoducho ju vysypeme na papier na pečenie), aby sa nám neurobili vypuklinky. Po upečení vysypeme strukovinu, odstránime aj papier na pečenie a necháme vychladnúť.

 

Kondenzované mlieko - SALKO v plechovke sme si uvarili vo vode po dobu 3,5 hodiny. Ak máte radi salkové zákusky a robíte ich často, kľudne si môžete uvariť aj viacero naraz. Jedna uvarená plechovka SALKA Vám vydrží aj 3 mesiace. V miske si rozšľaháme maslo do peny a postupne primiešavame vychladené kondenzované mlieko. Nemiešame dlho a dbáme na to, aby sme SALKO mali studené - v prípade, ak to nie je splnené, môže Vám plnka zrednúť. Ak máme spojené kondenzované mlieko s maslom, môžeme plniť upečené cesto.

 

Na navrstvené SALKO naukladáme celé olúpané banány.

 

Vyšľaháme si šľahačky, pridáme 1 ČL pr. cukru a 1 ČL rozpustnej kávy pomocou mixéra. Necháme pekne schladniť v chladničke.

 

Šľahačku si vložíme do cukrárskeho vrecka a navrstvíme si ju na banány. Vrch môžeme posypať kávou, čokoládou alebo grankom, to už každý prispôsobí svojim chutiam.

 

Pred podávaním ešte necháme v chladničke minimálne hodinu postáť, aby sa nám lepšie krájalo.

 

Dobrú chuť!

Zdroj: koolinar.ru