9 úžasných receptov, na ktorých si pochutnáte pri športových prenosov v TV

Pridal admin dňa June 15, 2016
Kategória: Recepty

 


Ku každému športovému prenosu patrí aj poriadna dávka občerstvenia. Pripravili sme si pre vás zbierku 9 jednoduchých receptov na chuťovky, ktoré vám spríjemnia čas strávený pred televízorom.

1.
Vyprážané syrové jednohubky

Budeme potrebovať: 1 ks vajíčko, 200 ml biely jogurt, 400 g hladká múka, 1 ks staršie pečivo, trochu mlieka, 1 lyžička soľ, 130 g tvrdý syr (eidam, gouda, ..), 130 g balkánsky syr, 130 g šunka, 1 lyžica oregano, 3 lyžice kečup, olej na vyprážanie.

Postup: Syry nastrúhame na hrubom strúhadle a šunku nakrájame na drobno. Múku, vajcia, starší rohlík namočený v mlieku, jogurt, soľ, oregano a kečup spracujeme, pridáme nastrúhané syry a nakrájanú šunku a znova spracujeme na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme do obdĺžnika a nakrájame na štvorce, ktoré ukladáme do rozpáleného oleja a smažíme z oboch strán do zlatista. Vysmažené ukladáme na papierový obrúsok, aby sme sa zbavili prebytočného oleja. Chutné sú horúce, ale aj studené. Dobrú chuť!


Zdroj: Coolinarika

2.
Cesnakové dukátiky

Budeme potrebovať: 150 g polohrubá múka, 150 g hladká múka, 1 lyžička kr. cukor, 1 lyžička soľ, 20 g droždie, 1/2 lyžičky prášok do pečiva, 100 ml mlieko, 100 ml teplá voda, 2 lyžice olivový olej, 2 strúčiky cesnak, vajíčko na potretie, ľanové semienka.

Postup: Mlieko ohrejeme, pridáme lyžičku cukru a droždia. Necháme vzísť kvások. Polohrubú a hladkú múku zmiešame v miske, pridáme soľ, prášok do pečiva, olivový olej, prelisovaný cesnak a kvások. Premiešame, pridáme 100 ml teplej vody a spracujeme redšie cesto, ktoré posypeme hladkou múkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí si pracovnú dosku posypeme hladkou múkou, prehodíme cesto z misky a dostatočne ho ešte posypeme hladkou múkou a rukami prepracujeme na nelepivé cesto, ktoré rozvaľkáme na plát hrubý 1 cm a pomocou menšieho pohára vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme kysnúť ešte 10 minút. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme semienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Upečené vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme podávať.

 
Zdroj: NejRecept.cz

3.
Jednohubky - langoše za 15 minút

Budeme potrebovať: kelímok bielého jogurtu, 2 kelímky hladkej múky, 1/2 lyžičky jedlej sódy, olej na vyprážanie, kečup, majonéza alebo tatárska omáčka, strúhaný syr, cesnak

Postup: Do misky dáme biely jogurt, kelímok umyjeme a naplníme ho dva krát hladkou múkou. Pridáme k jogurtu, tiež pridáme 1/2 lyžičky jedlej sódy a dôkladne premiešame. Môžeme pridať aj štipku soli. Spracujeme jednotné cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrubší plát. Pomocou menšieho pohárika vykrojíme mini kolieska, ktoré smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. (Pokojne môžete použiť svoje obľúbené cesto na langoše, inšpirujte sa iba nápadom. Toto cesto je bez kysnutia a chutí naozaj každému, ale môže sa stať, že práve vám chutiť nebude, ale za vyskúšanie to stojí.) Vysmažené ukladáme na papierový obrúsok, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a necháme vychladnúť. Vychladnuté ozdobíme kečupom, majonézou, tatárskou omáčkou a strúhaným syrom, prípadne ešte pred zdobením ich potrieme cesnakom.

 
Zdroj: NejRecept.cz

4.
Twister tyčinky so slaninou

Budeme potrebovať: kysnuté cesto alebo lístkové cesto, salámu/šunku/slaninu, semienka, žĺtok na potretie, syr.

Postup: Na prípravu môžete použiť ľubovoľne kysnuté cesto, s ktorým máte dobré skúsenosti alebo dokonca môžete použiť aj lístkové cesto. Keď použijete lístkové cesto, nezaberie vám to viac ako 15 minút prípravy. Cesto rozvaľkáme na tenší plát, posypeme ho syrom, položíme plátok slaniny (môžete použiť aj šunku alebo salámu) a opatrne zrolujeme do špirály. Uložíme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžete posypať semienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Upečené necháme vychladnúť. Neprekladáme ich teplé, môžu sa polámať. Ak by ste chceli tento jednoduchý recept ozvláštniť, cesto môžete potrieť pizzovým základom alebo kečupom, prípadne pestom alebo inou omáčkou.

 
Zdroj: NejRecept.cz

5.
Pizza kapsičky so šunkou a syrom

Budeme potrebovať: Cesto: 600 g hladká múka, 1/2 kocky droždia, 200 ml mlieka, 200 ml biely jogurt, 1/2 pohára olej, 1 bal. prášok do pečiva, 1 lyžička kr. cukor, 2 lyžičky soľ,
Ďalej budeme potrebovať: kečup alebo paradajkové pyré, oregano, šunka, syr, olivy, vajíčko na potretie, sezamové semienka na posypanie.

Postup: Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a droždie. Necháme vzísť kvások. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a spracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrojíme pomocou pohára alebo formičky kolieska. Každé koliesko ešte vyvaľkáme, potrieme kečupom alebo paradajkovým pyré, posypeme oreganom a navrstvíme suroviny, ktoré vám najviac chutia - šunka, saláma, syr, olivy, kukurica... Koliesko preložíme na polovicu a vidličkou kraje dôkladne zatlačíme, aby sa počas pečenia neotvorili. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžete ešte posypať oreganom alebo semienkami a pečieme pri teplote 200 stupňov do zlatista.

 
Zdroj: Coolinarika

6.
Syrové tyčinky

Budeme potrebovať: 150 g tvrdý syr, 225 g hladká múka, 80 g maslo, 4 lyžice mlieko, citrónová kôra, soľ, rasca, sezam.

Postup: Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme na jemnom strúhadle nastrúhané maslo a citrónovú kôru a premiešame. (Môžeme pridať rascu, sezam alebo iné semienka podľa chuti) Osolíme, pridáme 4 lyžice mlieka a hmotu znova spracujeme. Nakoniec pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké, mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Cesto nakrájame na dlhé rezance, ktoré spracujeme do tyčinky. Tyčinky uložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

 
Zdroj: NejRecept.cz

7.
Pizza trojuholníky z lístkového cesta

Budeme potrebovať: lístkové cesto, šunka, plátkový syr, niva, kukurica, hermelín, klobáska, lístky bazalky, žĺtok na potretie, sezamové semienka na posypanie.
Paradajková omáčka: paradajkové pyré, oregano, čierne korenie, cesnak.

Postup: Lístkové cesto necháme rozmraziť a na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme na veľký tenký plát, ktorý potrieme pripravenou paradajkovou omáčkou. Paradajkové pyré nalejeme do misky, pridáme prelisovaný cesnak, oregano, čierne korenie a dôkladne premiešame. Môžeme pridať nasekanú cibuľku alebo iné suroviny (to už každý podľa vlastnej chuti a fantázie). Na omáčku poukladáme plátky šunky, syra, posypeme kukuricou, poukladáme klobásku, lístky bazalky a zrolujeme. Rukami jemne stlačíme a ostrým zúbkovaným nožom nakrájame trojuholníky, ktoré poukladáme na papierom vystlaný plech na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Necháme vychladnúť na plechu a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

8.
Párty rolky pripravené za 15 minút

Budeme potrebovať: 100 g maslo, 100 g hladká múka, 100 g tvrdý syr, 1 ks žĺtok.

Postup: Studené maslo nakrájame na malé kocky a spolu s múkou vymiešame do hladka. Pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný syr, 1 žĺtok a všetko spolu vyšľaháme. Pripravené cesto vyformujeme do guľôčky, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu. Odležané cesto vyberieme, odstránime potravinársku fóliu a rozdelíme ho na 2 časti. Každú časť rozvaľkáme na tenký kruh. Kraje kruhu pekne rovnomerne odrežeme a kruh nakrájame na malé trojuholníky. Pomocou slamky vytvoríme malé dierky. Trojuholníčky ukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 10 minút.

 
Zdroj: OK

9.
Párty rolky pripravené za 15 minút

Budeme potrebovať: 4 tortily, 200 g tvrdého syra, 200 g šunky, šalát, paradajka, jarná cibuľka, majonéza, cesnak, soľ, korenie

Postup: Pripravíme si dresing. Majonézu vymiešame s prelisovaným cesnakom. Osolíme, okoreníme. Každú tortilu potrieme pripraveným dressingom, poukladáme šunku, syr, šalát a paradajku. Zrolujeme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré prepichujeme špáradlom. Vrch posypeme jarnou cibuľkou a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Kobieceinspiracje