9 receptov na chutné šaláty (všetky pripravíte veľmi ľahko a rýchlo)
Fantastické šaláty, s ktorými určite nič nepokazíte. Šaláty sa dajú pripraviť na milión spôsobov. Dajú sa pripraviť aj v zdravšom štýle, ak majonézu alebo tatársku omáčku nahradíte smotanovým či odtučneným bielym jogurtom. Samozrejme sto ľudí, sto chutí, niekomu šaláty s bielym jogurtom nechutia, tak si dresing môže zameniť. Huby, paprika, paradajka, strúhaný syr, vajíčka alebo zemiaky sú základnou surovinou, ktorá nesmie v šaláte chýbať. Aká surovina v šaláte nesmie chýbať vám?
1. Vajíčkový šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme: 5 vajíčka, 200 g varených kuracích pŕs, 200 g nakladaných húb, 100 - 150 g strúhaného syra, bylinky podľa vlastnej chute, majonézu alebo ak chcete odľahčenú verziu, tak kyslú smotanu.
Postup: Uvarené vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Nakladané huby nakrájame nadrobno, bylinky posekáme a kuracie prsia natrháme na rezance. Pripravíme si tanier, na ktorý budeme šalát nakladať a môžeme začať vrstviť. Ako pomôcku použijeme kovový kruh, ktorý používame na pečenie korpusu na tortu. Na dno navrstvíme mäso, potom huby, majonézu, posekané bielky, majonézu, nastrúhaný syr, majonézu, žĺtky a ozdobíme posekanými bylinkami.
2. Fazuľový šalát s údenou šunkou
Potrebujeme: fazuľa, paradajky, cibuľla, údená šunka, bylinky podľa chuti, staršie pečivo, majonézu alebo kyslú smotanu, soľ a čierne mleté korenie.
Postup: Postup je úplne jednoduchý. Ak plánujete oslavu a chcete to mať naservírované elegantne, použite postup pri recepte číslo 1. Ak však chcete servírovať všetko z jednej misy, proste zmiešajte suroviny vo väčšej miske a máte hotovo.
3. Šalát z krabími tyčinkami
Potrebujeme: 200 g krabích tyčiniek, 6 uvarených vajíčok, varenú mrkvu, 70 g strúhaného syra, majonézu alebo kyslú smotanu ako dresing, soľ, čierne korenie.
Postup: Krabie tyčinky nakrájame na veľmi malé kúsky, prípadne ak sa vám chce, môžete ich nastrúhať na jemnom strúhadle. Ide to síce ťažšie, ale bude to chutnejšie. Čím menšie kúsky, tým lepšie. Pridáme nastrúhané vajíčko na jemnom strúhadle, vidličkou rozdrvenú mrkvu, strúhaný syr a všetko to spojíme majonézou alebo kyslou smotanou. Dochutíme soľou a čiernym korením.
4. Kapustový šalát servírovaný na lievancoch
Potrebujeme: kapustu, varenú kukuricu, majonézu, soľ, čierne korenie, vajíčko, mlieko.
Postup: Z vajíčka, lyžice mlieka, soli a čierneho korenie upečieme mini lievance, ktoré necháme vychladnúť. Kapustu nastrúhame na strúhadle, osolíme a necháme chvíľu postáť. Pustí šťavu, ktorú zlejeme, pridáme varenú kukuricu, majonézu a premiešame. Servírujeme na lievancoch.
5. Fazuľový šalát s krabími tyčinkami
Potrebujeme: plechovku červenej fazule vo vlastnej šťave, 100 g krabích tyčiniek, 2 paradajky, zväzok byliniek podľa chuti, pár strúčikov cesnaku, majonézu a na dochutenie soľ a čierne korenie.
Postup: Krabie tyčinky nasekáme nadrobno, pridáme scedenú a odkvapkanú fazuľu, pridáme na kocky nakrájané paradajky a prelisovaný cesnak. Osolíme, okoreníme, pridáme majonézu a premiešame.
6. Zemiakový šalát s cibuľou a strúhaným syrom
Potrebujeme: 3-4 uvarené zemiaky, cibuľu, 3 uvarené vajíčka, 100 g tvrdého syra, majonézu, na ochutenie soľ a čierne korenie, pár kvapiek oleja.
Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme cez špeciálny nádstavec, ktorý je určený na zemiaky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačené vajíčka, nastrúhaný syr a celé to spojíme majonézou. Nezabudnite šalát okoreniť a osoliť a pridať pár kvapiek oleja.
7. Šalát s krabími tyčinkami a nkladanými hubami
Potrebujeme: 200 g krabích tyčiniek, 4 uvarené vajíčka, 150 g nakladaných húb, 100 g tvrdého syra, plechovku kukurice (menšiu), cibuľu, bylinky, majonézu alebo kyslú smotanu.
Postup: Všetko nakrájame nadrobno a vo veľkej šalátovej mise zmiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením, pridáme bylinky, ktoré vám najviac chutia a máme hotovo.
8. Šalát s tuniakom a nakladanou uhorkou
Potrebujeme: konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 2 varené zemiaky, varenú mrkvu, červenú cibuľu, 3 uvarené vajíčka, 2 nakladané uhorky, majonézu alebo biely jogurt, soľ a čierne korenie.
Postup: Tuniaka vidličkou popučíme, pridáme vidličkou roztlačené zemiaky, mrkvu, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, uvarené vajíčka, ktoré sme tiež pretlačili vidličkou, nakladané uhorky, osolíme a okoreníme a všetko to spojíme majonézou alebo bielym jogurtom.
9. Kurací šalát s hubami a strúhanou uhorkou
Potrebujeme: 200 g uvarené kuracie prsia, 150 g uhorka, 150 g nakladané huby, cibuľa, 4 uvarené vajíčka, majonéza, soľ, čierne korenie, zväzok pažítky
Postup: Uvarené kuracie prsia natrháme na rezance, pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú uhorku, nakrájané nakladané huby, nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, majonézu a celé to dochutíme soľou a čiernym korením. Ozdobíme nasekanou pažítkou a podávame.