8 úžasných receptov na sladké dobroty s domácimi jahodami

Pridal admin dňa May 20, 2016
Kategória: Recepty

 

 

Čoskoro budú k dispozícii domáce jahody, preto sme si pre vás zozbierali tie najlepšie recepty, pri ktorých ich určite spotrebujete.

1.
Luxusná jahodová štrúdľa za pár minút

Budeme potrebovať: 300 g lístkového cesta, 125 g jemného tvarohu, 50 g práškového cukru, 250 g jahôd, 1 bal. vanilkového cukru, vajíčko na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup: Pripravíme si plech, vyložíme ho papierom na pečenie a rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnik. Do stredu navrstvíme tvaroh vymiešaný s práškovým cukrom, poukladáme nakrájané jahody, ktoré posypeme vanilkovým cukrom. Kraje cesta nakrájame ostrým nožom na pásiky, ktoré striedavo prekladáme cez tvaroh s jahodami. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.


Zdroj: Coolinarika

2.
Nepečený cheesecake s jahodami

Budeme potrebovať: Na sušienkový základ: 180 g obľúbených sušienok, 80 g rozpusteného masla,
Na syrovú náplň si pripravte: 240 g krémového syra alebo mascarpone (dobrá je kombinácia oboch), 50 g krupicového cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 250 ml smotany na šľahanie min. 33%, ideálne 40%
Ovocná náplň: 700 - 800 g čerstvých jahôd, 150 g mrazených malín, 1 - 2 lyžice krupicového cukru, 1 lyžička kukuričného škrobu

Postup: Sušienky rozmixujte a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes preložte do koláčovej formy a vtlačte na dno aj okraje formy. Dajte chladiť do chladničky, než si pripravíte náplň. V mise vyšľahajte syr s cukrom do krémovej hmoty a pridajte vanilkový extrakt. V inej mise ušľahajte do tuha šľahačku a opatrne vmiešajte stierkou do syrovej zmesi. Rovnomerne rozotrite na pripravený sušienkový základ, povrch uhlaďte. Prikryte fóliou a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravte ovocie. Maliny povarte spoločne s cukrom, potom prepasírujeme cez sito. Zmes vráťte naspäť a priveďte do varu. V lyžici vody rozpustite škrob, vmiešajte do malín a chvíľku povarte. Zmes by mala mierne zhustnúť. Nechajte trochu vychladnúť. Umyté jahody rozkrájajte na kúsky, dajte do misy a zalejte malinovou hmotou. Opatrne premiešajte, aby sa všetky kúsky jahôd obalili. Ovocnú zmes navrstvite na vychladenú syrovú vrstvu a dajte na niekoľko hodín alebo cez noc chladiť do chladničky.

 
Zdroj: NejRecept.cz

3.
Najjednoduchšie ovocné knedlíčky z tvarohového cesta

Budeme potrebovať: Cesto: 250 g tvarohu vo vaničke, 110 g detskej krupice, štipka soli.
Plnka: 200 g jahôd
Na dokončenie: 200 g tvrdého tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g masla.

Postup: Tvaroh, krupicu a soľ spojíme vo vláčne cesto. Vytvoríme valček, ktorý rozkrájame na 8 -10 kúskov. Každým kúskom obalíme jahodu. Necháme 15 minút odpočinúť. Medzitým dáme variť vodu. Knedle vložíme do vriacej vody, odlepíme vareškou od dna a po vyplávaní na povrch necháme ešte 3 minúty povariť. Na tanieri posypeme nastrúhaným tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a polejeme maslom.

 
Zdroj: NejRecept.cz

4.
Nepečený tvarohový koláč s jahodami

Budeme potrebovať: 300 g kakaové bebe sušienky, 100 g maslo, 500 g tvaroh, 400 ml smotana na šľahanie, 200 g práškový cukor, 25 g želatína, 1 ks citrón, 200 g jahody, 100 g jahodové želé.

Postup: Kakaové sušienky pomocou mixéra rozmixujeme na prášok, pridáme rozpustené maslo a premiešame. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 26 cm, vyložíme ju papierom a navrstvíme sušienkový základ. Odložíme do chladničky na hodinu. Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Tvaroh zmiešame s práškovým cukrom, pridáme vopred vyšľahanú šľahačku a vareškou zmiešame. Pridáme šťavu z jedného citróna, želatínu a dobre premiešame. Navrstvíme na sušienkový základ a znovu odložíme do chladničky stuhnúť. Jahody nakrájame na tenké plátky, ktoré poukladáme na tvarohovú vrstvu. Zalejeme pripraveným jahodovým želé. Návod na prípravu jahodového želé nájdeme na obale, preto sa riadime pokynmi od výrobcu - každej želé je iné, preto treba rešpektovať inštrukcie na obale. Odložíme do chladničky stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

5.
Jahodové tiramisu

Budeme potrebovať: Ovocná vrstva: 500 g jahody, 1 ks citrón, 60 g práškový cukor, 1 lyžička kukuričný škrob (vrchovatá), 50 ml likér podľa chuti.
Krém: 250 ml smotana na šľahanie, 500 g mascarpone, 500 g jahodový jogurt, 350 g jahody, 60 g práškový cukor, štipka soli
Ďalej budeme potrebovať: dlhé detské piškóty, jahody na ozdobu

Postup: Jahody umyjeme, očistíme a dáme do misky. Pridáme cukor, likér, nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Ovocnú hmotu vložíme do hrnca a privedieme do varu. Keď hmota vrie, pridáme vrchovatú lyžičku kukuričného škrobu a za stáleho miešania varíme cca 3 minúty. Hustú hmotu odstavíme a necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme na tuhú šľahačku. V druhej miske vymiešame mascarpone, jogurt, štipku soli a cukor. Hmoty spojíme. Jahody nakrájame na malé kúsky a pridáme k mascarpone krému. Pripravíme si formu - dno vyložíme dlhými detskými piškótami, navrstvíme polovicu mascarpone krému a polovicu jahodovej hmoty. Znovu naukladáme dlhé detské piškóty, mascarpone krém a jahodovú hmotu. Vrch ozdobíme jahodami a odložíme do chladničky vychladiť.

 
Zdroj: NejRecept.cz

6.
Domáci pribináčik s jahodovým pyré

Budeme potrebovať: 250 g tučného tvarohu vo vaničke, 1 kelímok 33% šľahačkovej smotany, 2 bal. vanilkového cukru, 500 g čerstvých jahôd, 1 lyžica (alebo viac .. podľa chuti) práškového cukru

Postup: V miske zmiešame tvaroh s vanilkovým cukrom. Šľahačku ušľaháme dotuha a pridáme k osladenému tvarohu. Umyté a odkvapkané jahody prekrojíme a spolu s práškovým cukrom ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. Pár jahôd si necháme na ozdobu. Do pohárov vrstvíme na striedačku pyré a pribináčik. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

 
Zdroj: Vaření s Tomem

7.
Nepečený jahodový zákusok

Budeme potrebovať: 1 kg tvaroh, 150 g maslo, 1 hrnček práškový cukor, 2 bal. vanilkový puding, 1 lyžica kukuričný škrob, 3 ks vajcia, 1/3 hrnčeka studené mlieko, 1 ks citrón - kôra, 32 ks sušienky, 650 g jahody, 2 bal. jahodové želé.

Postup: Maslo dáme do hrnca a necháme rozpustiť na miernom ohni. Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, pridáme tvaroh a zahrievame na miernom ohni za stáleho miešania, kým nedostaneme hladkú hmotu. Odstavíme. Vajíčka vymiešame do peny a za jedného pohybu varešky ich pridáme k tvarohovej hmote. Vrátime späť na oheň a privedieme do varu. V mlieku rozmiešame pudingové prášky a kukuričný škrob. Prilejeme k tvarohovej zmesi a za stáleho miešania uvaríme hustý krém - 3-4 minúty. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Pripravíme si formu na pečenie (25 x 25 cm), vyložíme ju papierom a dno vyložíme sušienkami. Navrstvíme 1/2 krému a pekne uhladíme. Naukladáme sušienky a navrstvíme druhú polovicu tvarohovej náplne. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Po stuhnutí plnky na vrch naukladáme jahody. Jahodové želé si pripravíme podľa návodu na obale a zalejeme jahody. Necháme stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

8.
Tvarohové rezy s jahodami

Budeme potrebovať: Cesto: 3 ks vajcia, 1 lyžica voda, 80 g kr. cukor, 1 lyžica kakao, 1 lyžica olej, 100 g polohrubá múka, 1/2 lyžičky prášok do pečiva.
Krém: 750 g tvrdý tvaroh, 120 g kr. cukor, 1 bal. vanilkový puding, 300 ml mlieko,
Vrch: 1 kg jahody, 1 bal. červené želé.

Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme vodu, olej a nakoniec aj polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pripravené cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút. V mlieku necháme rozpustiť cukor, pridáme pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Tvaroh mixérom vyšľaháme (môžeme pridať práškový cukor - podľa chuti) a postupne pridávame po lyžiciach vychladnutý puding. Plnku navrstvíme na upečený plát cesta. Na tvarohovú náplň naukladáme jahody, ktoré zalejeme pripraveným tortovým želé. Želé si pripravíme podľa návodu na obale - každé želé je iné, preto je potrebné sa presne riadiť pokynmi, ktoré uvádza výrobca. Odložíme do chladničky na minimálne 2-3 hodiny a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz