8 tipov na najjednoduchšie krémy do sladkých dezertov
8 tipov na najjednoduchšie krémy do sladkých dezertov. Žĺtkový krém, maslový krém, krém zo sladkého kondenzovaného mlieka, ... Pripravte si chutný krém a obohaťte tak svoj dezert o novú chuť. Podľa mňa je najlepší krém z kondenzovaného mlieka. Je sladký, nie príliš tuhý a chuť je fantastická.
1.
Žĺtkový krém
Potrebujeme: 500 ml mlieka, 200 g kr. cukor, 1 lyžička vanilková esencia, 50 g hladká múka, 4 ks žĺtky
Postup: Žĺtky spolu s cukrom, múkou a vanilkou vyšľaháme vo vodnom kúpeli do hladkého krému. Keď máme ušľahaný krém, tenkým prúdom a za stáleho miešania prilievame mlieko - varíme do zhustnutia.
2.
Maslový krém
Potrebujeme: 250 g maslo, 4 ks vajcia, 1 šálka kr. cukor, 100 g práškový cukor, vanilková esencia (nemusí byť)
Postup: Do hrnca s hrubším dnom dáme 4 vajíčka, cukor a za stáleho miešania ohrievame a mixujeme. Keď je hmota hustá, odstránime ju z ohňa a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, postupne pridávame vychladnutú vajíčkovú hmotu a vanilku.
3.
Krém z kondenzovaného mlieka
Potrebujeme: 200 g maslo, 100 g kondenzované mlieko, 2 ks žĺtky, 2 lyžice kr. cukor
Postup: Maslo vyšľaháme spolu s kondenzovaným mliekom do krémovej hmoty. Žĺtky vyšľaháme s cukrom vo vodnom kúpeli do peny a necháme vychladnúť. Po lyžiciach ich pridáme k maslovej hmote a šľaháme do hladka.
4.
Jednoduchá salková plnka
Potrebujeme: 1 plechovka kondenzované mlieko, 250 g maslo
Postup: Kondenzované mlieko varíme cca 3-4 hodiny vo vriacej vode a následne ho necháme vychladnúť. Maslo mixérom vyšľaháme do peny, po častiach pridáme vychladnuté kondenzované mlieko a za stáleho šľahania pripravíme nadýchaný krém.
5.
Krupicová plnka
Potrebujeme: 1/2 šálky mlieko, 1 lyžica detská krupica, 1 lyžička kr. cukor, 1/2 lyžičky maslo, 1 ks žĺtok, 1 lyžička vanilkový cukor
Postup: Mlieko ohrejeme na miernom ohni, pridáme vanilkový a kr. cukor - necháme ho rozpustiť. Keď je cukor rozpustený, pridáme detskú krupicu a privedieme k varu. V druhej miske sme rozšľahali vajíčka s cukrom a rozpusteným maslom. Pomalým prúdom túto hmotu prilejeme do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Váhu jednotlivých surovín si každý prispôsobí podľa toho, akú veľkú tortu alebo koláč pripravuje.
6.
Mascarpone plnka
Potrebujeme: 200 g mascarpone, 200 ml smotana na šľahanie, cukor podľa chuti
Postup: Najjednoduchšie a najlepšie! Smotanu na šľahanie vyšľaháme v jednej miske a mascarpone v druhej miske. Do mascarpone pridáme toľko cukru, ako sladký krém chceme mať. Nakoniec obe hmoty vareškou spojíme a krém máme pripravený.
7.
Jednoduchý mliečny krém
Potrebujeme: 2 ks vajcia, 1 hrnček kr. cukor, 1 lyžička vanilková esencia, 1,5 šálky mlieko, 2 lyžičky rozpustené maslo, 2 lyžičky hladká múka
Postup: Múku a vajíčka zmiešame v miske, pridáme trochu mlieka a vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Zvyšné mlieko dáme na oheň, pridáme kr. cukor a vanilku. Ohrejeme a pridáme mlieko, v ktorom sme si rozmiešali múku a vajíčka. Varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, pridáme rozpustené maslo a premiešame. Krém vložíme do chladného vodného kúpeľa alebo do misky s kockami ľadu a necháme vychladnúť. Občas premiešame.
8.
Smotanový krém
Potrebujeme: 250 g maslo, 200 g práškový cukor, 100 ml smotana na šľahanie, 1 struk vanilka
Postup: Smotanu ohrejeme na miernom ohni (pozor, nevaríme !!!) a odstavíme. Necháme vychladnúť a následne ju mixérom vyšľaháme do tuhej šľahačky. Maslo vyšľaháme v druhej miske spolu s cukrom, pridáme vyšľahanú šľahačku a spojíme.
Zdroj: NejRecept.cz