8 tipov na fantastické krémy do tôrt alebo zákuskov
Ak už neviete, aký sladký dezert pripraviť, skúste nejaký starý krém zameniť za nový a "oklamte" svojich blízkych novou sladkou dobrotou. Najlepší krém je číslo 4. Zožal najväčšie úspechy od návštevy aspoň u nás doma. Ak nemáte radi ťažké maslové krémy, určite vám odporúčame vyskúšať krém č. 6. Je ľahký a v kombinácii s čerstvým ovocím ho môžete podávať aj k pudingu s piškótami alebo k zmrzline.
1. Varený žĺtkový krém
Potrebujeme: 500 ml mlieko, 200 g kr. cukor, 1 lyžička vanilková esencia, 50 g hladká múka, 4 ks žĺtky.
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkou a múkou do hladkej hmoty. Mlieko privedieme do varu. Keď mlieko vrie, pomaly prilejeme žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
2. Univerzálny krém do torty alebo rezov
Potrebujeme: 4 vajíčka, 250 g masla, 100 g práškového cukru, 1 hrnček kr. cukru, 1 lyžička vanilková esencia alebo 1 bal. vanilkového cukru.
Postup: Najlepšie je pri tomto kréme využiť hrniec s dvojitým dnom. Ak nemáte takýto hrniec, krém vyšľahajte vo vodnom kúpeli. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme vajíčka a kr. cukrom do peny. Hustú penu odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame mixérom do peny spolu s práškovým cukrom a pomaly pridáme vychladnutú vajíčkovú penu a vanilku. Hotový krém odložíme do chladničky stuhnúť a až potom ho natierame na rezy alebo naplníme ním tortu.
3. Žĺtkový krém s kondenzovaného mlieka
Potrebujeme: 200 g maslo izbovej teploty, 100 g kondenzované mlieko, 2 žĺtky, vaječný likér alebo vanilka /podľa chuti/.
Postup: Maslo vymiešame mixérom spolu s kondenzovaným mliekom. Postupne pridáme jedno žĺtko po druhom a za každým dôkladne vymiešame. Na záver už len vareškou primiešame likér alebo vanilku. Je dôležité používať čerstvé vajíčka, keďže idú do krému surové žĺtky. Takýto krém robíme vtedy, keď vieme, že sladký dezert sa spapá hneď a skladujeme ho v chladničke.
4. Najjednoduchší krém z kondenzovaného mlieka
Potrebujeme: 250 g masla, 1 konzerva Salka (skaramelizované).
Postup: Maslo vyšľaháme mixérom do peny a pridáme salko. Mixérom krátko mixujeme a krém je hotový. Pokiaľ ste nekúpili karamelové salko, ale iba obyčajné, je potrebné ho variť vo vode cca 2-3 hodiny. Po uvarení necháme salko úplne vychladnúť a až potom ho pridávame k maslu.
5. Krupicový krém
Potrebujeme: 1/2 šálky mlieko, 1 lyžica krupica (vrchovatá lyžica), 1 lyžička kr. cukor, 1/2 lyžičky maslo, 1 ks žĺtok, 1 lyžička vanilkový cukor.
Postup: Mlieko dáme do hrnca, pridáme vanilkový cukor a dáme variť na mierny oheň. V malom množstve vody vymiešame krupicu a pridáme k horúcemu mlieku. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s kr. cukrom a žĺtkom, primiešame vychladnutú krupicovú hmotu a vyšľaháme dohladka.
6. Jednoduchý mascarpone krém
Potrebujeme: 200 g mascarpone, 200 ml smotana na šľahanie.
Postup: Mascarpone dáme do misky, vareškou ho porozotierame v miske, aby nebolo príliš tuhé. Pridáme smotanu a mixérom všetko spolu vyšľaháme do jednotnej hmoty.
7. Fantastický pudingový krém
Potrebujeme: 2 vajíčka, 1 hrnček kr. cukru, 1 lyžička vanilková esencia, 1,5 šálky mlieka, 2 lyžičky rozpusteného masla, 2 lyžičky hladkej múky.
Postup: V hrnci vymiešame múku, vajíčka do "pasty". V druhom hrnci dáme variť mlieko, pridáme cukor a ohrejeme. Keď sa cukor rozpustil, tenkým prúdom sladké mlieko prilejeme do hrnca s múkou a vajíčkom. Na malom ohni varíme dovtedy, kým hmota nezačne vrieť. Akonáhle začne hmota vrieť, hrniec z ohňa odstavíme a do teplého pridáme vanilku a maslo. Dobre premiešame a uložíme do studeného vodného kúpeľa alebo do misky s ľadom.
8. Orientálny krém
Potrebujeme: 250 g masla izbovej teploty, 200 g práškového cukru, 100 ml smotana na šľahanie, podľa chuti esenciu.
Postup: Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny. Pridáme esenciu podľa vlastného výberu - vanilkovú, orieškovú, ovocnú, .... aká vám najviac chutí. V druhej miske vyšľaháme smotanu do tuhej šľahačky a vareškou ju primiešame do maslovej hmoty.