8 najlepších receptov na jednoduché krémy do rezov, koláčov alebo tôrt

Pridal admin dňa January 4, 2017
Kategória: Recepty

 

Je síce po Vianociach, ale netreba vešať hlavu s nadbytočnými kilečkami. Každý z nás si určite do Nového roka určil predsavzatie schudnúť nejaké to kilo, no netreba to preháňať. Doprajme si sladkú dobrotu raz za čas, taktiež si doprajme dobré jedlo, veď žijeme len raz :) Pripravili sme si zbierku tých najlepších krémov, ktoré môžete použiť do torty alebo do rezov. Samozrejme hmotnosť cukru si môžete upraviť podľa seba alebo nahradiť cukor medom, získate tak zdravšiu variantu. 


1. Základný žĺtkový krém

Potrebujeme:
500 ml mlieko, 200 g kr. cukor, lyžička vanilkovej esencie, 50 g hladkej múky, 4 žĺtky. 

Postup:
Žĺtky metličkou vymiešame spolu s cukrom do jednotnej hmoty, postupne pridáme múku a vanilku. Mlieko dáme do hrnca, ohrejeme. Keď je teplé, nalejeme ho k žĺtkovej hmote /nezabudnite stále miešať metličkou/ a celú túto hmotu naspäť prelejeme do hrnca. Uvaríme hustý krém. Niekto tento krém ešte zjemňuje maslom, ale v konečnom dôsledku aj bez neho chutí fantasticky. 

2. Univerzálny krém do rezov

Potrebujeme:
250 g maslo, 4 vajíčka, šálka kr. cukru, 100 g práškového cukru, môžete pridať aj kakao, ale nemusíte. 

Postup:
Zoberieme si panvicu alebo hrniec s hrubým dnom (prípadne použijeme vodný kúpeľ). Na dno rozbijeme vajíčka, pridáme cukor a na miernom ohni miešame. Keď dostaneme hustú hmotu (dávame pozor, aby sme nemali silný plameň, aby sme neuvarili praženicu), odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, postupne zašľaháme vajíčkovú hmotu a vyšľaháme nadýchaný krém, ktorý môžeme ochutiť kakaom. 

3. Krém z kondenzovaného mlieka 

Potrebujeme:
200 g maslo, 100 g sladené kondenzované mlieko, 2 žĺtky, vanilková esencia alebo likér podľa chuti. 

Postup:
Maslo vyšľaháme s kondenzovaným mliekom do peny, pridáme postupne žĺtky a likér alebo esenciu. Keďže do krému idú surové žĺtky, dbajte na čerstvosť vajec, prípadne žĺtky vynechajte, krém je tiež fantastický. Ak použijete čerstvé žĺtky, rezy alebo tortu skonzumujte do 3 dní a skladujte ju v chladničke. 

4. Najjednoduchší salkový krém

Potrebujeme:
1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka, 250 g masla. 

Postup:
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s kondenzovaným mliekom. Pokiaľ ste nekúpili v obchode kondenzované mlieko karamelové, ale obyčajné, musíte ho uvariť. Celú konzervu dáme do hrnca s vodou a varíme ho minimálne 2 hodiny. Po hodine nezabudnite plechovku otočiť a vodu do hrnca doliať, aby sa mlieko v konzerve uvarilo rovnomerne. 

5. Krupicový krém

Potrebujeme:
(1 šálka=200 ml) 1/2 šálky mlieka, 1 PL krupice, 1 ČL cukru, 1/2 lyžičky masla, 1 žĺtko, 1 ČL vanilkového cukru.

Postup:
Mlieko dáme do hrnca, pridáme vanilkový cukor. Detskú krupicu rozmiešame v troche vody a vylejeme ju do hrnca s mliekom. Uvaríme hustý krém a na záver primiešame rozmiešaný žĺtok s cukrom a maslom. Ak upečiete rezy väčšie, nezabudnite si množstvo surovín upraviť podľa seba. 

6. Mascarpone krém

Potrebujeme:
200 g mascarpone, 200 ml smotana na šľahanie, pridať môžete aj šťavu z malín alebo jahôd. 

Postup:
Ďalší skvelý recept na ultra jednoduchý krém, ktorý môžete použiť na koláč, rezy alebo ako krém do torty. Mascarpone dáme do misky, pridáme smotanu na šľahanie, šťavu z malín alebo jahôd /klasicky rozmixované ovocie zbavené kôstok prepasírovaním cez sito/ a mixérom na najnižších otáčkach vyšľaháme hladký krém. Osladiť si tento krém môžete medom alebo klasicky cukrom. 

7. Jemný čokoládový krém 

Potrebujeme:
2 vajíčka, 1 hrnček kr. cukru, 1 lyžička vanilkovej esencie, 1,5 šálky mlieka, 2 lyžičky rozpusteného masla, 2 lyžičky hladkej múky, 50 g rozpustenej čokolády.

Postup:
V hrnci zmiešame múku a vajíčka. V druhom hrnci zmiešame mlieko s cukrom, dáme na oheň a ohrejeme. Trochu mlieka odlejeme do hrnca s múkou a vajíčkami a rozmiešame. Vrátime múčnu zmes späť do mlieka a uvaríme hustý krém, do ktorého na záver pridáme rozpustenú čokoládu. Hustý krém odstavíme a pridáme zvyšné suroviny. Ešte raz poriadne mixérom prešľaháme a máme hotovo. 

8. Smotanový krém

Potrebujeme:
250 g masla, 200 g práškového cukru, 100 ml smotana na šľahanie, 1 bal. vanilkového cukru.

Postup:
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme smotanu a vanilkový cukor. Všetko spolu dôkladne šľaháme až do zhustnutia. Tento krém je vhodný do letných dezertov. 

Zdroj: Vk