13 vynikajúcich receptov na hrnčekové koláčiky, ktoré pripravíte bez váhy a odmerky

Pridal admin dňa August 23, 2016
Kategória: Recepty

 

Nemusíte mať žiadnu váhu, žiadne odmerky, ale postačí vám iba hrnček alebo klasická šálka. Aj takto viete upiecť chutný koláčik s ovocím, s krémom a dokonca aj koláč bez múky. Nechajte sa inšpirovať týmito receptami, ktoré chutia naozaj božsky.

1.
Cuketový hrnčekový koláčik s ovocím

Budeme potrebovať: 3 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky nahrubo nastrúhanej cukety, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 lyžica mletej škorice, 1 lyžička jedlej sódy, 4 vajíčka, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, ovocie podľa chuti - ríbezle. Na drobenku: 1,5 hrnčeka hrubej múky, 1/2 hrnčeka kr. cukru, 6 lyžíc masla.

Postup: Použijeme hrnček s objemom 250 ml. Múku zmiešame s práškom do pečiva, sódou, škoricou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme postrúhanú cuketu, olej, vajce. Dobre premiešame, aby nám zostalo cesto bez "hrčiek". Plech namastíme a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie. Cesto vylejeme na plech sypeme rovnomerne ríbezle, posýpku, pečieme na 180 C dozlatista.


Zdroj: NejRecept.cz

2.
Hrnčekový kokosový koláčik

Budeme potrebovať: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček práškového cukru,, 1/2 hrnčeka oleja, 1 balíček prášku do pečiva, 2 vajíčka. Na drobenku: 1 hrnček práškového cukru, 1 hrnček kokosu. Na vrch: 250 ml smotany na šľahanie, čokoláda podľa potreby, 2 lyžice kakaa (nemusí byť).

Postup: Použijeme hrnček s objemom 300 ml. Celé vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom. Prilejeme mlieko, olej, múku s PDP. Ja som do polovičky cesta pridala kakao, aby to bolo zaujímavejšie :-) Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a posypeme posýpkou zo zmiešaného cukru a kokosu. Dáme upiecť. Teplote 180 stupňov dozlatista. Na ešte horúci koláč nalejeme šľahačku a dáme vychladiť. Hotový vychladený koláč posypeme cukrom a ozdobíme čokoládou. Dobrú chuť.

 
Zdroj: NejRecept

3.
Sypaná hrnčeková buchta s jablkami

Budeme potrebovať: 1 hrnček detskej krupice, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 kg nastrúhaných jabĺk, škorica podľa chuti, kocka masla.

Postup: Pripravíme si plech o rozmere 20 x 30 cm, dno poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Použijeme hrnček s objemom 300 ml. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. V druhej miske poriadne zmiešame nastrúhané jablká so škoricou. Na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu nasypeme sypkú zmes (sypeme toľko, aby sme nevideli dno plechu). Na suchú zmes navrstvíme jablká, ktoré nevytláčame v rukách. Znovu navrstvíme sypkú zmes a opäť jablká. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrúhame maslo (používame hrubé strúhadlo). Takto nasypaný koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 minút.

 
Zdroj: Kuharica

4.
Šťavnatý hrnčekový kokosový koláčik bez vajíčka

Budeme potrebovať: (1 šálka = 200 ml) 1 šálka bieleho jogurtu, 1 šálka mlieka, 1 šálka oleja, 1 šálka kokosu, 2 šálky kr. cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru. Na polevu: 100 g čokolády, 3 lyžice oleja.

Postup: Pripravíme si veľkú misu a drevenú varešku. Pripravíme si plech o veľkosti 20 x 17 cm a dno vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Kr. cukor rozmiešame v bielom jogurte a pridáme všetky ostatné suroviny. Drevenou vareškou premiešame v miske a celú hmotu nalejeme do plechu a pečieme cca pol hodinu. Po pol hodine pečenia skontrolujeme cesto špáradlom a v prípade, že sa na špáradlo nenalepí cesto, cesto z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme olej. Nalejeme na koláč a pekne rozotrieme. Čokoládu necháme stuhnúť a krájame ostrým horúcim nožom.

 
Zdroj: Coolinarika

5.
Šťavnatý hrnčekový tvaroháčik

Budeme potrebovať: 5 ks žĺtka, 1 hrnček (250 ml) kr. cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, štipka soli. Na náplň: 800 g tvarohu, 250 g kr. cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 citrón - použijeme kôru, 1 balíček vanilkového pudingu, sneh z 5 bielkov.

Postup: Všetky "suché" suroviny zmiešame v miske. V druhej miske vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme mlieko a olej a nakoniec aj zmiešané "suché" suroviny. Spojíme a polovicu cesta nalejeme na plech (30 x 40 cm), ktorý sme vymazali tukom a vypypali hrubou múkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Kým sa pečie jedna polovica cesta, pripravíme si plnku. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. V druhej miske vymiešame všetky ostatné suroviny a jemne vareškou primiešame vyšľahaný sneh. Keď máme pripravenú plnku, cesto z rúry vyberieme opatrne navrstvíme plnku a vylejeme aj druhú polovicu cesta. Pečieme ďalších 30 minút a kontrolujeme špáradlom. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť v plechu a pred podávaním vrch posypeme práškovým cukrom.

 
Zdroj: Coolinarika

6.
Hrnčekový makový koláč s čerešňami

Budeme potrebovať: 2 vajíčka, 2 hrnčeky kr. cukru, 2 hrnčeky mletého maku, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky vykôstkovaných čerešní, 100 ml šťava z čerešní, 6 lyžíc masti alebo masla, 1 lyžička jedlej sódy, 1 hrnček mlieka, práškový cukor na posypanie.

Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny, potom pridáme mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, rozpustené maslo alebo masť a šťavu z čerešní. Dôkladne premiešame a na záver pridáme čerešne a mletý mak. Jemne vareškou spojíme a cesto nalejeme na plech, ktorý sme vymazali tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov cca pol hodinu. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.

 
Zdroj: Recepti

7.
Hrnčekový makový koláč bez použitia mixéra

Budeme potrebovať: (1 hrček = 250 ml) 1 hrnček oleja, 2 hrnčeky kr. cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 žĺtky, 2 hrnčeky bieleho jogurtu, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky mletého maku, balíček prášku do pečiva. Na polevu: 150 g horkej čokolády, 2 lyžice oleja.

Postup: Vo veľkej miske zmiešame všetky suroviny na prípravu cesta - cukor, olej, vanilku, žĺtky, múku, mak, prášok do pečiva a jogurt. Pripravíme plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie, nalejeme cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút. Po upečení koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vrch polejeme rozpustenou čokoládou, do ktorej sme pridali olej. Vaječné bielky spotrebujete pri inom druhu koláča.

 
Zdroj: Coolinarika

8.
Výborná rýchla hrnčeková buchta

Budeme potrebovať: 2 šálky polohrubej múky, 1 šálka kr. cukru, 1/2 šálky rastlinného oleja, 1/2 šálky vody alebo šťavy z kompótu, 3 vajíčka, 2 balíčky prášku do pečiva, citrónová šťava aj kôra, štipka soli, tuk a kokos na vymazanie a vysypanie plechu a čerstvé ovocie.

Postup: Zmiešať múku, cukor, olej, vodu príp. šťavu, vanilkový cukor, kôru a šťavu z citróna, soľ, celé vajcia (bielka možné vyšľahať komu sa chce), prášok do pečiva = riedke cesto. Plech vymastíme tukom a kokosom na to nalejeme cesto (ak je husté zriedime vodou alebo mliekom), na to navrstviť ovocie a na to, kto má rád kokos, posypať kokosom. Pekne to vonia. Upiecť v mierne rozohriatej rúre tak 30-40 minút. Je to mňam, rýchle.

 
Zdroj: NejRecept

9.
Hrnčekový kakaový koláčik našich babičiek

Budeme potrebovať: 1 hrnček (200 ml) kr. cukru, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček oleja, 4 lyžice kakaa, 2 vajíčka, 1 hrnček polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru.

Postup: Kr. cukor, mlieko, olej a kakao dáme do jednej misky a dôkladne premiešame, aby sme nemali hrudky. Keď máme hladkú zmes, rozdelíme ju na 2 rovnaké časti. Jednu odložíme bokom a do druhej pridáme vajíčka (dbáme na to, aby mali izbovú teplotu), premiešame a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek (konzistencia = cesto na palacinky) nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie o veľkosti 20 x 30 cm (alebo sme ho vystlali papierom na pečenie) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 - 25 minút. Po uplynutí doby koláč vyberieme z rúry a druhú časť cesta, ktorú sme si oddelili nalejeme na horúci základ. Necháme takto vrchnú časť dôjsť (počkáme, kým koláč úplne vychladne) a môžeme podávať. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Tortekolaci

10.
Hrnčekový koláčik s čokoládovou polevou

Budeme potrebovať: 1 hrnček (200 ml) kr. cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1 Hrnček mletých vlašských orieškov, 1 hrnček kyslej smotany, 1/2 hrnčeka kakaa, 1/2 hrnčeka oleja, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vajíčka. Na vrch: čokoládová poleva, cukrárske jedlé ozdoby.

Postup: Všetky suroviny na prípravu koláča dáme do jednej misky a mixérom spojíme. Hmotu vylejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Vrch polejeme rozpustenou čokoládou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Coolinarika

11.
Ľahký hrnčekový zákusok

Budeme potrebovať: 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka kr. cukru, 2 vajíčka, 2 lyžice kakaa, balíček prášku do pečiva, 4 lyžice oleja. Krém: 1 l mlieka, 4 balíčky vanilkového pudingu, 1/2 balíčka masla. Ďalej budeme potrebovať: lesné ovocie, cukor podľa chuti, lyžička solamylu, voda.

Postup: Všetko dáme do misy a vyšľaháme, upečieme. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa kraje nezačnú oddeľovať od stien plechu. Upečené cesto prekrojíme na polovicu a plníme pudingovým krémom. 1 l mlieka, 4 vanilkové pudingy, cukor podľa chuti-uvaríme hustý puding. Do vlažného mixérom primiešame 1/2 masla. Koláč polejeme lesným ovocím - krátko prevaríme sáčok mrazeného lesného ovocia s cukrom a trochou vody, pridáme lyžičku solamylu rozmiešanú v troške vody.

 
Zdroj: NejRecept.cz

12.
Hrnčeková bábovka

Budeme potrebovať: 1 hrnček (250 ml) kr. cukru, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, 1/4 hrnčeka oleja, 2 lyžice kakaa, 1 balíček prášku do pečiva.

Postup: V mise vymiešame žĺtky s cukrom, potom pridávame po častiach ostatné prísady okrem kakaa a bielkov. Miešame metličkou a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden zafarbíme kakaom. Do vymastenej a múkou vysypanej formy vlejeme svetlé cesto a naň tmavé. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút. Bábovka je vláčna a vydrží niekoľko dní. No vlastne nevydrží, pretože je tak dobrá, že ju čoskoro spapáte!

 
Zdroj: NejRecept

13.
Hrnčekový medový perník

Budeme potrebovať: 1 hrnček uvarenej silnej instantnej kávy, 1 hrnček medu, 1/2 hrnček kr. cukru, 3 vajíčka, 5 lyžíc oleja, 3 hrnčeky hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lyžice perníkového korenia, 1 hrnček nasekaných vlašských orieškov, 1/2 hrnčeka hrozienok namočených do rumu, kandizované ovocie.

Postup: Uvarenú kávu premiešame s medom a cukrom, necháme prejsť varom a vychladíme. Celé vajcia rozšľaháme, za stáleho miešania prilievame olej, postupne pridávame chladnú kávovú zmes (s medom a cukrom), múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva a perníkové korenie, orechy, hrozienka a ľubovoľné kandizované ovocie. Cesto nalejeme (je pomerne tuhé) na vymastený a vysypaný plech a upečieme pri teplote 180 stupňov. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept

13.
Hrnčeková bábovka

Budeme potrebovať: 4 vajíčka, 1 hrnček kr. cukru, 3 hrnčeky polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 Hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 lyžica kakaa a na posypanie práškový cukor.

Postup: Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Vajcia rozklepneme do väčšej misy a vyšľaháme ho s cukrom do peny a postupne pridávame múku s práškom do pečiva, mlieko a olej. Polovicu zmesi nalejeme do formy, druhú polovicu zafarbíme kakaom a polejeme svetlú časť cesta. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 40-45 minút. Po vychladnutí ju posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť :)

 
Zdroj: NejRecept