13 najlepších receptov na chutné cestoviny, ktoré viete rýchlo pripraviť
Existuje mnoho receptov na chutné jedlá, ktoré pripravíte za pár minút. Ak ste milovníkom talianskej kuchyne, máte radi cestoviny, určite si pripravte jeden z týchto vynikajúcich receptov. Klasické cestoviny v paradajkovej alebo syrovej omáčke alebo cestovina zapečená v rúre s gyros korením a rôznymi bylinkami vynikajúco zasýti hladného človeka. Vyberte si z 13 najlepších receptov na chutný obed, ktorý pripraví aj začiatočníčka vo varení. Nič zložité a pritom veľmi chutné.
1.
Zapekaná cestovina za pár drobných
Budeme potrebovať: 500 g cestoviny, najlepšie kolienka, 150 g saláma, 6 vajíčok, 150 g tvrdého syra, soľ, čierne mleté korenie, maslo.
Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Salámu nakrájame na rezance a vajíčka vyšľaháme vidličkou v miske. Osolíme ich a okoreníme podľa chuti - môžeme pridať aj bylinky alebo sušenú petržlenovú vňať. Uvarenú cestovinu precedíme a pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymažeme maslom. Vo väčšej miske si zmiešame cestoviny a salámu, pridáme rozšľahané vajíčka a premiešame. 1/3 cestovín navrstvíme do zapekacej misky, posypeme strúhaným syrom, znovu navrstvíme cestoviny - 2/3 a znovu posypeme strúhaným syrom. Navrstvíme zvyšnou cestovinu a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Tesne pred koncom pečenia ešte vrch nezabudneme posypať strúhaným syrom a necháme ho rozpustiť. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
2.
Vynikajúci obed za 20 minút z jednej panvičky
Budeme potrebovať: 500 g mleté mäso, cibuľa, rastlinný olej, zelená paprika, 2 plechovky pasírovaných paradajok, 2 šálky vody, chilli paprička, 300 g menšia cestovina, 200 g nastrúhaná mozzarella, soľ, čierne mleté korenie, bazalka (najlepšie čerstvá).
Postup: Na panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju dozlata. Pridáme na kúsky nakrájanú papriku a krátko restujeme. Nakoniec pridáme mleté mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme chilli, paradajky, osolíme a okoreníme a zalejeme vodou. Necháme zovrieť a pridáme cestoviny (malú cestovinu, mini kolienka alebo iné) a varíme na miernom ohni zakryté pokrievkou. Občas premiešame. Tesne pred koncom varenia vrch posypeme bazalkou a strúhanou mozarellou a necháme ju rozpustiť.
Zdroj: Coolinarika
3.
Domáca syrová omáčka na cestoviny za pár minút
Budeme potrebovať: 4 lyžice hladkej múky, 2,5 šálky mlieko, 125 g masla, 200 g syra Cheddar, 2 lyžičky plnotučnej horčice, soľ, čierne korenie, rascu, sušenú bazalku.
Postup: Na panvici rozpálime trochu masla. Keď je maslo rozpustené, posypeme ho 4 lyžicami hladkej múky a osmažíme ju dozlata. Keď máme múku osmaženú dozlata, prilejeme mlieko, pridáme horčicu a za stáleho miešania privedieme hmotu do varu. Snažíme sa miešať dôkladne, aby bola hmota bez hrudiek. Nakoniec hmotu osolíme a okoreníme, pridáme rascu a sušenú bazalku a nakoniec aj syr nastrúhaný na hrubom strúhadle a maslo. Keď máme maslo a syr rozpustené necháme krátko variť a máme hotovo.
Zdroj: Taracooks
4.
Cestoviny s kuracím mäsom a syrovou omáčkou
Budeme potrebovať: 340 g penne cestoviny, 2 kúsky kuracích pŕs, 1,5 šálky mozzarela, olivový olje, soľ a čierne korenie. Omáčka: 1 lyžica olivový olej, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, 1 šálku kuracieho vývaru, 1 šálku mliek, 3/4 šálky nastrúhaného parmezánu, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia.
Postup: Penne cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Kuracie mäso nakrájame na rezančeky a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymažeme maslom. 1/2 cestovín nasypeme do formy, druhú polovicu zmiešame s omáčkou (alebo so smotanou na varenie, alebo môžeme použiť inú omáčku podľa chuti). Omáčka: Olivový olej na panvici rozohrejeme, pridáme prelisovaný cesnak a chvíľu orestujeme. Posypeme múkou a spojíme. Potom za stáleho miešania pridáme tenkým prúdom vývar, mlieko a privedieme do varu. Varíme cca minútu, kým hmota nezhustne a vmiešame parmezán. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme kuracie prsia. Navrstvíme do formy a posypeme strúhanou mozarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 20 - 25 minút.
Zdroj: Gimmesomeoven
5.
Zapečené GYROS - rýchla minútka
Budeme potrebovať: 3 kúsky kuracích pŕs, 1 plechovka kukurice, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 cibuľa, 2 hrstci cestovín, 3/4 bal. gyros korenia, 150 g tvrdého syra, soľ, čierne mleté korenie, cesnak.
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Kuracie mäso nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, pridáme gyros korenie a odložíme do chladničky na pol hodinu. Papriku nakrájame na drobno, cibuľu tiež a na oleji spolu osmažíme. Pridáme prelisovaný cesnak, kuracie mäso a necháme mäso zatiahnuť. Nakoniec pridáme kukuricu, uvarenú cestoviny a spolu zmiešame. Celú masu preložíme z panvice do zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do rúry, ktorú sme vopred vyhriali na 200 stupňov. Počkáme, kým sa syr rozpustí a podávame. Dobrú chuť!
Zdroj: Z cukrem pudrem
6.
Penne so syrovou omáčkou
Budeme potrebovať: cestoviny penne, smotana, žĺtko, šampiňóny, slanina, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, nastrúhaný syr, cesnak.
Postup: Gramáž surovín nie je uvedená zámerne. Každý použije toľko surovín, koľko chce - podľa toho čo má rád. Keď má rád slaninu, pridá viac slaniny, kto má radšej šampiňóny, pridá viac šampiňónov. Cestovinu uvaríme. Na panvici, na oleji speníme slaninu, pridáme cesnak, šampiňóny a orestujeme. Pridáme uvarenú cestovinu a spojíme. Zalejeme zálievkou zo smotany, syra a žĺtka. Všetko spoločne miešame do zhustnutia. Podávame teplé. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
7.
Zapečené pizza cestoviny
Budeme potrebovať: 400 g cestoviny, 300 g huby, olje, cibuľa, šunka, syr, bolognese omáčka, kečup, oregano, soľ, vegeta, maslo, čierne mleté korenie. Na dressing: 2 vajíčka, 1 šálka jogurtu alebo kyslej smotany, soľ a čierne korenie.
Postup: Cestoviny dáme uvariť do osolenej vody. Na panvici si rozpálime olej, pridáme cibuľku a šampiňóny alebo iné huby. Osmažíme a necháme vychladnúť. Uvarené cestoviny zmiešame s nakrájanou šunkou, nastrúhaným syrom, kečupom. Pridáme aj osmažené huby s cibuľkou. Ochutíme soľou, oreganom, vegetou, korením. Všetko spolu dôkladne zmiešame a navrstvíme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali maslom. Polejeme bolognesse omáčkou a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom. Pripravíme si dresing. Vajíčka si rozšľaháme spolu s jogurtom alebo smotanu. Dochutíme soľou a korením. Týmto dressingom zalejeme cestoviny, posypeme oreganom a znovu navrstvíme strúhaný syr. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov do zlata. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika
8.
Jemná omáčka s kuracím mäsom na cestoviny
Budeme potrebovať: 2 kuracie prsia, 200 g smotanového syra, 1 kocka kuracieho bujónu, 1 plechovka šampioňóny, 1 paradajka, 1 chilli paprička, 100 ml mlieka, soľ, čierne melté korenie, olej, petržlenová vňať.
Postup: Kuracie prsia očistíme, umyjeme a poriadne osušíme. Nakrájame na rezance alebo na menšie kocky, ktoré v miske poriadne okoreníme a osolíme (môžete použiť ľubovoľné korenie, ktoré máte radi). Na panvici rozpálime trochu oleja a mäso opražíme z každej strany. Keď máme mäsko osmažené, pridáme smotanový syr, nadrobno nakrájanú paradajka, chilli papričku, huby a všetko spolu dusíme. Pridáme mlieko, bujón, ktorý sme rozbili v troche vody a ešte povaríme. Keď máme mäso hotové, ochutnáme, prípadne dochutíme a môžeme podávať s cestovinami. Vrch ešte ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Zdroj: Tortekolaci
9.
Cestoviny s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke
Budeme potrebovať: 2 kuracie prsia, soľ, čierne mleté korenie, 200 ml paradajkovej omáčky, 100 ml vody, makaróny, petržlenová vňať, cesnak.
Postup: Kuracie prsia očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Mäso na rozpálenej panvici osmažíme do zlata, osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme paradajkovú omáčku, pretlačený cesnak a premiešame. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente, pridáme k omáčke, pridáme vodu a ešte krátko podusíme.
Zdroj: Tortekolaci
10.
Penne s kuracím mäsom
Budeme potrebovať: 150 g penne cestoviny, 1 cibuľa, 300 g kuracích pŕs, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 400 g pasírovaných paradajok, 80 g kozieho syra, 125 g mozzarelly, soľ, čierne korenie, chilli korenie, rozmarín.
Postup: Penne cestoviny uvaríme v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno, mäsko na rezance. Na rozohriatej panvici rozpálime olivový olej, osmažíme cibuľku a pridáme mäso. Keď máme mäso osmažené, pridáme pretlak a následne pasírované paradajky. Varíme cca 5 minút a pridáme kozí syr. Dochutíme soľou, korením, prípadne čili korením, pridáme rozmarín (vcelku). Mozzarelu nakrájame na tenké plátky. Uvarené cestoviny zmiešame s omáčkou a navrstvíme ich do zapekacej misky. Na vrch poukladáme na tenko nakrájanú mozzarelu a dáme zapiecť do rúry pri teplote 200 stupňov 18 - 20 minút. Dobrú chuť!.
Zdroj: Nosalty
11.
Rýchla omáčka na cestoviny
Budeme potrebovať: 300 g kabanos alebo iná údenina, 2 veľké cibule, 5 strúčikov cesnaku, kúsok slaniny, menší paradajkový pretlak, cca 250 ml kečupu, 2 lyžičky cukru, bazalka, tymián, oregano, soľ, čierne korenie, masť.
Postup: Slaninu nakrájame na kocky a na troške masti opražíme. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a necháme zosklovatieť. Pridáme na kocky nakrájanú údeninu a krátko orestujeme. Pridáme pretlak, prelisovaný cesnak, cukor, korenie, kečup, trochu vody a privedieme k varu. Potom plameň stiahneme a ako sa nám uvaria cestoviny necháme prebublávať za občasného premiešania. Doladíme chute. Kto chce, pridá štipku čili. Servírujeme na cestoviny a zasypeme nastrúhaným syrom.
Zdroj: NejRecept.cz
12.
Cestoviny s kuracím mäsom a omáčkou z nivy
Budeme potrebovať: 3 lyžice oleja, 300 g kuracích pŕs, 120 g nivy, 200 ml smotany na šľahanie, 125 ml vody, soľ, čierne korenie, nasekaná pažítka.
Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme dozlata nakrájané kuracie mäso, ktoré sme si trošičku osolili a okorenili (nesolíme veľa, pretože niva je dosť slaná a dodá celej omáčke tú správnu chuť). Zalejeme vodou alebo vývarom a chvíľku podusíme 5-10 minút. Premiešame a pridáme smotanu a rozdrvenú nivu, ktorá nám omáčku krásne zahustí a dochutí. Na záver pridáme pokrájanú pažítku. Podávame s cestovinou. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept